Βαριά πρόστιμα για όσους δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις θα είναι το 2013 η «ευγενική χορηγία» του υπουργείου Οικονομικών στα συρρικνωμένα εισοδήματα των Ελλήνων μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων (κάποιοι των οποίων τεκμαρτά θα φορολογούνται με το σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών), όπως προανήγγειλε προχθές από τηλεοπτικό κανάλι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Η ποινή είναι πρόσθετος φόρος, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τον φόρο εισοδήματος, που αντιστοιχεί στο φυσικό πρόσωπο.

Οι φορολογούμενοι με βάση πρόσφατη δήλωση του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, για να αποφεύγουν την ποινή.

Κατά πληροφορίες το 2013 όσοι δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσόν αποδείξεων θα πληρώνουν πρόσθετο φόρο, που θα αντιστοιχεί στο 22% (από 10% που ήταν) του ποσού των αποδείξεων που λείπει.

Αν και Γ. Μαυραγάνης δεν προσδιόρισε τα ποσά των αποδείξεων που θα απαιτούνται ανάλογα με τα φορολογικά κλιμάκια, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ακόμη και τα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ -τα οποία δεν έχουν αφορολόγητο και συνεπώς δεν έχουν λόγο να συγκεντρώνουν αποδείξεις- θα υποχρεωθούν να το κάνουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνονται με πρόστιμο.

«Θα ληφθεί μέριμνα ακόμη και γι’ αυτούς, να χρειάζεται να μαζέψουν αποδείξεις για να μην μπουν σε ένα καθεστώς στο οποίο θα έχουν ένα malus, δηλαδή μια επιβάρυνση» σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.

Αποδείξεις δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (καθώς δεν έχουν αφορολόγητο) και οι μακροχρόνια άνεργοι. Αντίθετα, πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, καθώς η Εφορία θα έχει απαιτήσεις από αυτούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή για να ρυθμίζει τα θέματα των αποδείξεων θα αναφέρεται ότι η συλλογή αποδείξεων θα αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι επαγγελματίες που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ χωρίς έκπτωση φόρου θα μπορούν να υποβάλλουν μόνο τιμολόγια με επαγγελματικές δαπάνες για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους.

Ειδικότερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι:

-Θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για δαπάνες που αντιστοιχούν στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος και για εισόδημα έως 42.000 ευρώ.

-Για εισόδημα μεγαλύτερο των 42.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος.

-Αυξάνεται η φορολογική «ποινή» η οποία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσόν αποδείξεων. Σε περίπτωση κατά την οποία το απαιτούμενο ποσόν αποδείξεων δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του «ακάλυπτου ποσού», αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.

-Για τους λοιπούς φορολογουμένους, που δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή για τους αυτοαπασχολουμένους, τους αγρότες και τους εισοδηματίες, δεν θα προβλέπεται καμία υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε επίσης και αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μια κίνηση που σε αρκετές περιπτώσεις θα κάνει πολύ επαχθέστερη (λόγω τεκμηρίων) ακόμα και τη φορολόγηση των ανέργων.

Παραδείγματα:

1) Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει φόρο με το νέο σύστημα 100 ευρώ. Ο συγκεκριμένος έχει υποχρέωση να συγκεντρώσει αποδείξεις 2.500 ευρώ, που αν δεν υπάρξουν τότε ο φορολογούμενος θα πληρώσει λόγω της ποινής πρόσθετο φόρο 550 ευρώ. Αρα συνολικά θα πληρώσει 100 + 550 = 650 ευρώ φόρο εισοδήματος.

2) Φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ πληρώνει φόρο 3.800 ευρώ. Εχει υποχρέωση να προσκομίσει αποδείξεις 6.250 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, προσκομίσει αποδείξεις μόνο 3.000 ευρώ (λείπουν δηλαδή αποδείξεις 3.250), θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 715 ευρώ.

3) Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει φόρο 5.900 ευρώ. Εχει υποχρέωση να συγκεντρώσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Αν προσκομίσει αποδείξεις μόνο 5.500 ευρώ, τότε θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 440 ευρώ.

4) Φορολογούμενος με εισόδημα 50.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 14.300 ευρώ. Εχει υποχρέωση να συγκεντρώσει αποδείξεις 10.500 ευρώ, τις οποίες αν δεν προσκομίσει θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 2.310 ευρώ. Αν ο ίδιος προσκομίσει αποδείξεις 8.500 ευρώ, τότε θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 660 ευρώ.

5) Ανεργος με τεκμαρτό εισόδημα 10.600 ευρώ (από ένα σπίτι 80 τ.μ. και ένα Ι.Χ. 1.400cc) θα κληθεί να πληρώσει κύριο φόρο 2.756 ευρώ. Θα κληθεί επίσης να πληρώσει και προκαταβολή φόρου 1.516 ευρώ για το επόμενο έτος. Δηλαδή ο άνεργος θα φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Πώς φορολογούνται 100.000 ευρώ και ο παραλογισμός με τις επιχειρήσεις

Αν είναι εισόδημα από μερίσματα, θα πληρωθεί φόρος 10.000 ευρώ.

Αν είναι εισόδημα από τόκους καταθέσεων, θα πληρωθεί φόρος 15.000 ευρώ.

Αν είναι από ενοίκια, θα πληρωθεί φόρος 30.000 ευρώ.

Αν είναι εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία, θα πληρωθεί φόρος 29.000 ευρώ.

Αν είναι εισόδημα μισθωτού, θα πληρωθεί φόρος 34.650 ευρώ!

Ακραίος παραλογισμός υπάρχει και στη φορολογία επιχειρήσεων. Αντί να ευνοείται η επιχειρηματικότητα, ευνοούνται οι επιχειρηματίες. Αντί να ενισχύονται οι επιχειρήσεις για να επανεπενδύουν τα κέρδη τους, κινητροδοτείται η ενθυλάκωσή τους. Ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών αυξάνεται από το 20% στο 26% και ο φόρος μερισμάτων μειώνεται από 25% σε 10%.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.