Συμβιβασμός για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/159471CCDE913E4316D28ADB24AF940B.jpgΑλλαγές  επέβαλε το ΠΑΣΟΚ στον τρόπο αντικατάστασης των προϊσταμένων των εφοριών, θέμα το οποίο μετά την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού να τους αλλάξει χωρίς προσυνεννόηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έτεινε να εξελιχθεί σε αγκάθι για την κυβέρνηση. Ετσι, έπειτα από δεύτερη έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέληξαν σε μια λύση συμβιβασμού και συμφώνησαν στα εξής τρία σημεία:

α. Να παραμείνουν στα καθήκοντά τους όσοι προϊστάμενοι ΔΟΥ δεν έχει λήξει η θητεία τους.

β. Να αντικατασταθούν μόνο οι επικεφαλής εφοριών των οποίων έχει ολοκληρωθεί η θητεία, με βάση όμως αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και

γ. Να θέσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έως τις 31 Δεκεμβρίου σε απόλυτη εφαρμογή τον νόμο που ισχύει για τους προϊσταμένους στο Δημόσιο ούτως ώστε όλα να γίνουν με διαφανή τρόπο.

Η νέα σύσκεψη έγινε για να κλείσει το θέμα πριν από τα Χριστούγεννα και για να μη σέρνεται μια κυβερνητική εκκρεμότητα που προκαλούσε τριβές μεταξύ των εταίρων.

Αργά το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε εκ νέου τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ (Μανιάτη, Σαχινίδη, Πρωτόπαπα) για διευθέτηση του θέματος. Είχε προηγηθεί μεσημεριανή σύσκεψη με τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και των Δημήτρη Σταμάτη και Γιώργου Μαυραγάνη, η οποία όμως οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και μάλιστα το θέμα παραπέμφθηκε προς επίλυση στους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη σύσκεψη το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και συντονιστή από πλευράς της ΝΔ στην επιτροπή παρακολούθησης κυβερνητικού έργου, Δημήτρη Σταμάτη, προέβη σε διάβημα… διαμαρτυρίας προς το οικονομικό επιτελείο, αξιώνοντας να παγώσουν οι αντικαταστάσεις έως ότου υπάρξει αξιολόγηση των προϊσταμένων των ΔΟΥ με αντικειμενικά και όχι κομματικά κριτήρια.

Διάβημα διαμαρτυρίας έγινε και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, κορυφαία στελέχη της οποίας επίσης επικοινώνησαν χθες με τον κ. Μαυραγάνη για το ίδιο θέμα. Οπως υπογραμμίζει η Αγίου Κωνσταντίνου, υπήρξε αιφνιδιασμός για το θέμα αυτό, ενώ διατυπώθηκαν και ερωτηματικά σχετικά με τα κριτήρια απομάκρυνσης των εφοριακών.

Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να προτείνει ονόματα για στελέχωση των εφοριών, όπως του προτάθηκε στη σύσκεψη, και επέμεινε ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές εφόσον δεν έχουν προηγηθεί αξιολογήσεις. «Για να μη δίνονται λαβές για κριτική από τρίτους καλόπιστους ή κακόπιστους που λένε ότι πάμε να μοιράσουμε θέσεις μεταξύ μας, πρέπει να μείνουμε πιστοί στο θεσμικό πλαίσιο», ήταν η επιχειρηματολογία του Φίλιππου Σαχινίδη.

«Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει κάποια πρόσωπα, γιατί δεν το κάνετε κι εσείς;», φέρεται να είπε ο κ. Μαυραγάνης απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία απάντησαν ότι πρόκειται για μια θεσμοθετημένη διαδικασία που δεν πρέπει να παρακάμπτεται.

«Δεν θα περάσει έτσι»
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει πάγωμα των αλλαγών και εφαρμογή του νόμου, «χωρίς να μπουν κριτήρια με μπλε, κόκκινους και πράσινους κόκκους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχός του, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αντιρρήσεις για τις όποιες μετακινήσεις εφόσον αυτές αποφασιστούν στη βάση κριτηρίων. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει εκ παραλλήλου ανάλογες μεθοδεύσεις και στις διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προειδοποιεί ότι «δεν θα περάσει έτσι».
Πάντως αργά χθες το βράδυ έγινε ακόμη μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, αφού το Μαξίμου κάλεσε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ σε νέα σύσκεψη για να κλείσει η εκκρεμότητα πριν από τα Χριστούγεννα.

Βούλα Κεχαγιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.