Ιταλία: Στις 24-25 Φεβρουαρίου οι εκλογές – Ανακοινώθηκε η διάλυση της Βουλής

Ιταλία: Στις 24-25 Φεβρουαρίου οι εκλογές - Ανακοινώθηκε η διάλυση της ΒουλήςΣτη διάλυση της ιταλικής Βουλής προχώρησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ένα 24ωρο μετά την παραίτηση του Μάριο Μόντι. Με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 24 – 25 Φεβρουαρίου.

Ο Μάριο Μόντι υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, καθώς η κυβέρνησή του έχασε την υποστήριξη του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Κοινοβούλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την Κυριακή -ή το αργότερο αμέσως μετά τα Χριστούγεννα- την απόφασή του για το εάν θα είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πάντως, τις τελευταίες ώρες οι ενδοιασμοί του έχουν αυξηθεί και μπορεί να περιοριστεί στην παρουσίαση των κύριων θέσεων ενός μανιφέστου, υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της απελευθέρωσης τομέων της οικονομίας.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να παραμείνει και ένα από τα ισχυρότερα ονόματα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διεκδικώντας ένα ρόλο που θα του επέτρεπε να λειτουργήσει ως «εγγυητής» της μέχρι τώρα πορείας οικονομικής εξυγίανσης της χώρας και της συνέχισης της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Μόλις υπέγραψα το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής» δήλωσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο το απόγευμα του Σαββάτου και αφού είχε ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

«Θα μεταφέρω στον Μάριο Μόντι τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν, ιδίως από την κεντροδεξιά, για την ανάγκη να διαδραματίσει έναν ουδέτερο ρόλο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι υπήρξαν «θετικές επιπτώσεις» από «τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μόντι σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της χώρας μας στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο».

Η τελική κρίση όμως για το έργο της κυβέρνησης τεχνοκρατών «ανήκει στις πολιτικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Εκτός από την Κεντροδεξιά και ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, τάχθηκε ανοικτά κατά της καθόδου του Μόντι στον πολιτικό στίβο:

«Η βούληση του Μάριο Μόντι να εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα, στην προεκλογική περίοδο, είναι ένδειξη μιας συμπεριφοράς που δεν χαρακτηρίζεται από ευθύτητα, που θίγει τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Βέντολα, ο οποίος έχει συνάψει συμμαχία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.