Επανέρχεται το μέτρο των αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου από μισθωτούς και συνταξιούχους, το οποίο αυξάνεται από τα 5.000 στα 9.500 με το νέο σύστημα φορολόγησης που θα ισχύει από το 2013. Το αφορολόγητο 9.500 ευρώ θα προκύπτει εμμέσως στη φορολογία εισοδήματος, λόγω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που θα ισχύει για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο για εισοδήματα έως 42.000 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να πάρει πίσω την αρχική της απόφαση για πλήρη κατάργηση του μέτρου, λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ετσι λοιπόν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις αποδείξεις που μάζεψαν φέτος στη φορολογική δήλωση του 2013, ενώ για την ώρα μπαίνουν στο συρτάρι τα σχέδια για παροχή επιπλέον κινήτρων (επιστροφές ΦΠΑ, κληρώσεις δώρων κ.ά.) για τη συλλογή αποδείξεων.

Οπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, θα εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας έως 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αναφέρεται ότι η συλλογή αποδείξεων θα αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι επαγγελματίες που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ χωρίς έκπτωση φόρου θα μπορούν να υποβάλλουν μόνο τιμολόγια με επαγγελματικές δαπάνες για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους.

Ειδικότερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι:

-Θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για δαπάνες που αντιστοιχούν στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος και για εισόδημα έως 42.000 ευρώ.

-Για εισόδημα μεγαλύτερο των 42.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίζει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος.

-Αυξάνεται η φορολογική «ποινή» η οποία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσόν αποδείξεων. Σε περίπτωση κατά την οποία το απαιτούμενο ποσόν αποδείξεων δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του «ακάλυπτου ποσού», αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.

-Για τους λοιπούς φορολογουμένους, που δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή για τους αυτοαπασχολουμένους, τους αγρότες και τους εισοδηματίες, δεν θα προβλέπεται καμία υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες από τη Βουλή τρεις ακόμη αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο:

-Την έκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΟΑΕΕ από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων. Δηλαδή η δαπάνη των επαγγελματιών για τις ασφαλιστικές εισφορές τους θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα που θα δηλώνεται στην Εφορία.

-Την εξαίρεση των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τις υποχρεώσεις της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που θα ισχύσουν από το 2014. Πρόκειται για μια πρόταση στην οποία επιμένει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, αλλά συναντά σθεναρή αντίσταση από τους τεχνοκράτες της τρόικας.

-Την έκπτωση 5% των δαπανών συντήρησης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από ενοίκια. Δηλαδή από το σύνολο των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αφαιρείται το 5%, καθώς θα θεωρείται δαπάνη συντήρησης της κατοικίας. Το υπόλοιπο ποσό θα φορολογείται με 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με 33% για το επιπλέον ποσόν.

Στέλιος Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.