Επανέρχονται οι αποδείξεις - Εκπίπτουν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιώνΕπαναφορά για το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Μιλώντας στη Βουλή στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι θα αποδεχτεί τις εισηγήσεις για τη διατήρηση του μέτρου.

Όπως ανέφερε ο κύριος Στουρνάρας, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου ίσης με 2.100 ευρώ εφόσον προσκομίσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Από κει και πέρα, η έκπτωση αυτή μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος και σταματά στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ, μετά τα οποία δεν θα υπάρχει έκπτωση.

Παράλληλα, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από την φορολογητέα ύλη τους.

Η συζήτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αφορούσε κυρίως το δίκαιο και την αποτελεσματικότητά του. Απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία και ο Γ. Στουρνάρας προέταξαν την δέσμευση έναντι της Τρόικας για εξασφάλιση 2 επιπλέον δισεκ. ευρώ μέσω της φορολόγησης – προέβαλλαν ωστόσο στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας που διέκριναν στο νομοσχέδιο και παρέπεμψαν στην οριστικοποίηση του φορολογικού συστήματος, με νέα νομοθέτηση τον Μάιο.

Ο κύριος Στουρνάρας υπογράμμισε πως με το νέο σύστημα διευρύνεται δραστικά η φορολογική βάση και εντάσσονται πλήρως ομάδες που φορολογούνταν ελλιπώς («δεν ξέρω αν θεωρείτε κοινωνικά δίκαιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν κατά μέσον όρο εισόδημα 5.000 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά), ενώ με ορίζοντα τριετίας, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στην αύξηση της φορολογίας μονάχα με ποσοστό 8%. Σε περίπτωση δε, που το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2013, υπερβεί τον τεθέντα στόχο, το 70% της υπέρβασης του πλεονάσματος θα διατεθεί ως κοινωνική πολιτική δεσμεύτηκε ο υπουργός.

«Κατηγορείται το νομοσχέδιο ως παιδοκτόνο. Με παρομοίασαν με τον Ηρώδη. Ωστόσο η πλειονότητα των οικογενειών με παιδιά θα έχουν στην πραγματικότητα ελάφρυνση φόρων. Οκτακόσιες εξήντα εννέα χιλιάδες (869.000) οικογένειες με ένα ή δυο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα γονεϊκότητας, και οι τρίτεκνες οικογένειες θα έχουν 1.356 ευρώ όφελος το χρόνο. Από τις οικογένειες με ένα παιδί, μόνον όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 23.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν – ένα ποσοστό 9% επί του συνόλου τους» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών.

Kατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος. Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, όπου ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε, ή όχι (…) Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει, πριν το 2014. Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα απ’ το 2013, θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος. Η αναβάθμιση της χώρας μας από την Standard & Poor’s, πραγματικά μας δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Γελαλής διαπίστωσε πως αντί να προτείνει η κυβέρνηση έσοδα απ’ τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος και των μεγάλων φοροφυγάδων, προβαίνει σε μονομερείς επιβαρύνσεις σε βάρος όσων ήδη φορολογούνταν. «Δεν είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες κρύβουν χρήματα στο μαξιλάρι τους. Φορολογείστε εκείνους που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ και δεν έχουν φορολογηθεί» προέτρεψε τον υπουργό ο κος Γελαλής.

«Υπερτριπλασιάζετε τη φορολογία στα κατώτερα πληρώματα των πλοίων, τα οποία είναι άνεργα το μισό χρόνο. Αν το είχατε κάνει αυτό για τις ανώνυμες εταιρείες κύριε εκσυγχρονιστά και μεταρρυθμιστά, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες!» παρενέβη αργότερα ο Π. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στον Γ. Στουρνάρα. «Τα μερίσματα των θυγατρικών των πολυεθνικών δεν φορολογούνται καθόλου. Πού συμβαίνει αυτό; Μονάχα στη μπανανία που ζούμε» συμπλήρωσε.

«Όταν έχετε μειώσει μισθούς και συντάξεις, ο άλλος δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο πρώτης κατοικίας – και αυτό δεν το απαλλάσσετε» παρατήρησε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Δεν μπορείς να μιλάς για φορολογική δικαιοσύνη όταν έχεις μόνον τρία φορολογικά κλιμάκια (…) Κάθε φορά που η κυβέρνηση θα διαπιστώνει αποτυχία στην εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, θα φέρνει και νέο φορολογικό νομοσχέδιο» εκτίμησε ο βουλευτής.

«Η συγκυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση. Για τα υψηλά εισοδήματα μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές και για τα χαμηλά αυξάνονται. Καταργείται το αφορολόγητο, μια σειρά εκπτώσεις από δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως επίσης και το αφορολόγητο για τα παιδιά» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Και να θέλετε να κάνετε κάτι, δεν σας πιστεύει ο ελληνικός λαός γιατί επί δεκαετίες τον εξαπατούσατε» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). «Καθιερώνετε ξεχωριστή φορολογία εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς αφορολόγητο, την ώρα που δεν κινείται η αγορά. Μόνον οι παράνομοι μικροπωλητές την περνάνε ζάχαρη, γιατί κανείς δεν τους αγγίζει» σημείωσε ο βουλευτής.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.