Την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να καταβάλλει το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 150.000 νοικοκυριά που το δικαιούνται.

Υπολογίζεται ότι θα διατεθούν σε πρώτη φάση 4.000.000 ευρώ. Τα σχετικά ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Το συνολικό κονδύλι του επιδόματος για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει προϋπολογιστεί σε 150.000.000 ευρώ. Η καταβολή γίνεται βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων και ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Από τις 15 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε και επίσημα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ο ΕΦΚ με τον οποίο διατίθεται εξισώθηκε με τον αντίστοιχο φόρο του πετρελαίου κίνησης.

Η εξίσωση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 30%, από το 1 ευρώ ανά λίτρο στο 1,30-1,35 ευρώ.

Για να θεωρηθεί κάποιος δικαιούχος, θα πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια:

-Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά του να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

-Ακίνητης περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τους αγάμους και τα 200.000 ευρώ για τους εγγάμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες

Χθες εξάλλου οι εφορίες πήραν εντολή να επισπεύδουν τις διαδικασίες για την επιστροφή φόρων ύψους 738.000.000 ευρώ , που αφορούν υποθέσεις οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί. Από το ποσό αυτό, 108.700.00 ευρώ είναι επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς.

Πρόκειται για πιστοποιημένες και ελεγμένες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξαγωγέων, οι συνολικές επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν στις ΔΟΥ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, έως τα τέλη Δεκεμβρίου το κράτος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει χρέη ύψους 2 δισ. ευρώ (μέρος από τη δόση που εκταμιεύθηκε) και στο πρώτο τρίμηνο του 2013 άλλο 1,5 δισ. Ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.