Κρίθηκαν ως ύποπτοι τέλεσης και άλλων εγκλημάτων

Προφυλακίσθηκαν οι συνεργάτες του ΛαυρεντιάδηΩς ύποπτοι τέλεσης και άλλων εγκλημάτων προφυλακίστηκαν με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας οι πρώην συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Τρύφωνας Κολλίντζας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Proton Bank, αλλά και οι Αντώνης Αθανάσογλου και Δημήτρης Σαραμαντής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ενώ ολοκληρώνονταν οι απολογίες των συνεργατών του κατέθεσε προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψής του. Στις απολογίες τους οι τρεις συνεργάτες του τα έριξαν όλα στον επιχειρηματία.

Οι απολογίες των συνεργατών Λαυρεντιάδη

Ο Δημήτρης Σαραμαντής, μέλος του ΔΣ της Proton Bank, όταν επικεφαλής της τράπεζας ήταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας κοιμήθηκε για πρώτη φορά σε κελί της Στ΄πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού, ολοκλήρωσε την απολογία του λίγο πριν τις 5 μ.μ. της Τρίτης.

Στην ίδια πτέρυγα κρατούνται και οι Μ. Ψωμιάδης, Λάκης Γαβαλάς, Αρ. Φλώρος και άλλοι γνωστοί κρατούμενοι, προφυλακισμένοι για διάφορες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων.

Τον Τρ. Κολλίντζα ακολούθησε στο ανακριτικό γραφείο της Ιωάννας Χατζάκη ο Αντ. Αθανάσογλου μέλος του ΔΣ της Τράπεζας ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Στη συνέχεια ακολούθησε ο πρώην διευθύνων της Proton, Τρύφων Κολλίντζας, ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί.

Ο κατηγορούμενος αναμένεται να αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στο σκάνδαλο, επικαλούμενος κυρίως την παραίτηση του, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ιδιαίτερα, όταν διαπίστωσε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης «σήκωσε» από τον προσωπικό του λογαριασμό του 50.000.000 ευρώ.

 

Το κατηγορητήριο που απευθύνει εναντίον τους η ανακρίτρια είναι «βαρύ». Σε 136 σελίδες η κ. Χατζάκη αποδίδει και στους 32 εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, «συναπόφαση και συνεκτέλεση» όλων των ενεργειών, οι οποίες οδήγησαν στην υπεξαίρεση των 700 εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της τράπεζας.

Τα ποσά αυτά σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατευθύνθηκαν ως δάνεια σε εταιρίες, τις οποίες ήλεγχε ο Λ. Λαυρεντιάδης. Το κατηγορητήριο βασίζεται κυρίως στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτέλεσε τη βάση και για την εισαγγελική έρευνα υπό τον Ι. Δραγάτση.

Όλους τους κατηγορουμένους τους εμφανίζει ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ενήργησαν από κοινού και εντάχθηκαν στην ομάδα με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων.

«Μεθοδεύσατε», αναφέρει χαρακτηριστικά, «την άντληση κεφαλαίων από την τράπεζα με τη συνεργασία φαινομενικά ασχέτων με τον όμιλο του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη και κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των εταιρικών του συμφερόντων…».

Στη συνέχεια κάνει λόγο για εικονικές συμφωνίες, αλλά και για την μεθόδευση από την πλευρά Λαυρεντιάδη να τοποθετήσει σε όργανα της τράπεζας, αλλά και μελών του ΔΣ, πρόσωπα στα οποία εκείνος ασκούσε πλήρη έλεγχο… Και όλα αυτά «για να πετύχει τον παράνομο στόχο του».

Την Πέμπτη απολογείται και η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, μέλος του ΔΣ της Proton, η οποία δεν περίμενε να συλληφθεί και εμφανίσθηκε αυτοβούλως· και από την απολογία της οι ανακριτικές αρχές περιμένουν πολλά…

Παπαδάκου Γιάννα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.