Το άρθρο του Spiegel μας δείχνει… πού πάνε τα κλεμμένα των Ελλήνων αλλά και των Ισπανών:

Πλούσιοι νοτιοευρωπαίοι φοβούνται για τις αποταμιεύσεις τους – και ανακαλύπτουν ασφαλείς επενδυτικές ευκαιρίες στην Γερμανία. Αγοράζουν μεγαλειώδη ακίνητα στις μεγαλουπόλεις, πολλές φορές πληρώνουν σε μετρητά – ειδικά στο Βερολίνο, οι μεσίτες έχουν βρει την τύχη τους.

«Οι Έλληνες αγοράζουν μόνο από ιδιώτες», γράφει μια αγγελία ενός μεσίτη κοντά στο Αμβούργο εδώ και πολλές πολλές εβδομάδες. Μια «άμεση και διακριτική μεταχείριση» είναι εγγυημένη, αναζητούνται στρέμματα γης, σπίτια και διαμερίσματα ως επενδύσεις. Σε άλλη αγγελία γράφει άλλος μεσίτης ότι μπορεί να βοηθήσει αν οι επενδυτές θέλουν να «προστατεύσουν τα χρήματά τους από την Μέρκελ, τον Σόϊμπλε και άλλους μαφιόζους».

Ο τόνος μπορεί να μην είναι ο πλέον εκλεπτυσμένος, αλλά δείχνει το εξής: οι Γερμανοί μεσίτες έχουν βρει αυτήν την εποχή πραγματικά την τύχη τους. Όχι μόνον οι Γερμανοί επενδύουν ανηλεώς σε ακίνητα από τον φόβο, μήπως χάσουν τις περιουσίες τους στην κρίση του Ευρώ, αλλά και νοτιοευρωπαίοι αγοράζουν μαζικά τον δήθεν ασφαλή «χρυσό σε σκυρόδεμα». Αυτό είναι ιδιαιτέρως σαφές στο Βερολίνο. Εδώ και καιρό, η ζήτηση για ακίνητα έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Από την αρχή της κρίσης έχουν εισέλθει όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές στην αγορά, πολλοί από αυτούς εξ Ισπανίας και εκ της μαστιζόμενης Ιταλίας. Ένα τρίτο των αγοραστών τουλάχιστον προέρχεται από το εξωτερικό, μας δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης μεσιτικής εταιρείας. Σχεδόν όλοι, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, πληρώνουν σε μετρητά. Άλλη εταιρεία ειδικεύεται στους Ισπανούς, άλλη στους Έλληνες και Ιταλούς. Ακόμα και μια διαδικτυακή μεσιτική σελίδα, το Ιmmobilienscout24, σημειώνει μιαν εξαιρετικά σαφή αύξηση αιτημάτων αγοράς συγκεκριμένα από Έλληνες.

Η αυξανόμενη ζήτηση είναι αισθητή. «Έρχονται π.χ. αγοραστές από την Πολωνία και ακουμπούν τα μετρητά της αγοράς στο τραπέζι», λέει ένας εκνευρισμένος ενδιαφερόμενος. Ο ανταγωνισμός από τους ξένους είναι ισχυρός, ειδικά στις νεανικές περιοχές του Kreuzberg, Mitte ή Prenzlauer Berg. «Και συχνά τους αντιμετωπίζουν οι μεσίτες με συμβουλές όπως «Μην ρωτάτε τόσες πολλές λεπτομέρειες, ούτε οι άλλοι το κάνουν». Μερικοί αγοράζουν σπίτια χωρίς καν να τα δουν.

«Είμαστε διεθνώς μαζί με την Ελβετία συχνά η τελευταία σανίδα σωτηρίας» – έτσι επεξηγεί το όψιμο ενδιαφέρον για τη Γερμανία ο αναλυτής Thomas Beyerle από το Immobilienverband IVG. Έλληνες και Ισπανοί θέλουν να εξασφαλίσουν τις περιουσίες τους. «Αγοράζουν την υπόσχεση της σταθερότητας και κατά συνέπεια είναι συχνά πρόθυμοι να δεχθούν υψηλότερες τιμές.»

Πίεση στα ενοίκια

Αυτό δεν ανεβάζει τις τιμές μόνο για τους Γερμανούς αγοραστές ακινήτων. «Μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι καλό και για τα ενοίκια», προβλέπει ο Ulrich Ropertz από την Ένωση Γερμανικών Ενοικιαστών. Ειδικά στο Βερολίνο έχουν ανεβεί οι τιμές πολύ απότομα – τουλάχιστον κατά το ένα πέμπτο για τα νέα συμβόλαια στα τελευταία πέντε χρόνια.

Αξιοσημείωτη είναι επιρροή των ξένων επενδυτών, σύμφωνα με τον αναλυτή της IVG κ. Beyerle, όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στο Αμβούργο, το Μόναχο και τη Φρανκφούρτη. Σε αντίθεση με την πρόσφατη ζήτηση ακινήτων του 2004, δεν ενδιαφέρονται τόσο για ένα ειδυλλιακό εξοχικό στην εξοχή – στην μεγάλη πόλη, οι αγοραστές νιώθουν απλά πιο ασφαλείς, θεωρούν πολύ πιο εύκολο το να απαλλαγούν από τα σπίτια τους και πάλι αργότερα σε καλές τιμές, να τα ρευστοποιήσουν εκ νέου.

Το μεγαλύτερο ατού του Βερολίνου δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αποτελεί την πρωτεύουσα της χώρας. «Το Βερολίνο έχει, συγκρινόμενο με άλλες γερμανικές αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, χαμηλότερο κόστος ζωής και χαμηλότερες τιμές», λέει ο Mingazzini. Παρά την αύξηση των τιμών τον τελευταίο καιρό, βρίσκει κανείς εδώ διαμερίσματα και κατοικίες ακόμα και σε καλές περιοχές με τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο 1400 έως 1500 ευρώ. «Αυτό είναι αδιανόητο σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Μπολόνια και το Μιλάνο».

Η όψιμη ζήτηση κατοικιών δεν αφορά μόνο πολυτελείς κατοικίες ή lofts, και όχι μόνο στις «καλές περιοχές» όπως το Prenzlauer Berg, αλλά και διαμερίσματα της «μεσαίας τάξης». Δεν είναι μόνο οι εύποροι Έλληνες που αγοράζουν στο Βερολίνο, αλλά και πολλοί (σ.σ. Έλληνες) πατέρες που θέλουν να εξασφαλίσουν ένα διαμέρισμα στα παιδιά τους που φοιτούν στο Βερολίνο…

Απόδοση: Σωτήρης Μητραλέξης

Spiegel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.