Τα θύματα του 20χρονου μακελάρη του Κονέκτικατ
Ο 20χρονος Adam Lanza και όχι ο 24χρονος αδελφός του, Ryan, όπως αναφέρθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ αρχικά, είναι ο δράστης της φρικιαστικής επίθεσης στο δημοτικό σχολείο, στο Κονέκτικατ, που στοίχισε τη ζωή σε 27 συνολικά ανθρώπους.

Ο Adam αφού σκότωσε τη μητέρα του, Nancy, στο σπίτι τους, πήρε τρία όπλα της και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, μάσκα και στρατιωτικό εξοπλισμό, κατευθύνθηκε στο δημοτικό σχολείο όπου εργαζόταν ως δασκάλα.

Πρώτα θύματά του εκεί, ήταν η διευθύντρια, Dawn Hochsprung και η ψυχολόγος του σχολείου, που τον συνάντησαν στον διάδρομο του σχολείου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης εισέβαλε από τάξη σε τάξη, “γαζώνοντας” στην κυριολεξία τα παιδιά, 20 από τα οποία έχασαν τη ζωή τους, 18 στον χώρο του σχολείου και ακόμα 2 στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένα από την επίθεση.

Προτού αυτοκτονήσει, πυροβόλησε και κάποιους ενήλικες, δασκάλους και προσωπικό του σχολείου, 6 από τους οποίους είναι νεκροί.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, που πραγματοποίησε τις νεκροτομές στις σορούς των θυμάτων επιβεβαίωσε ότι όλα είχαν πυροβοληθεί πολλές φορές με τουφέκι και τα περισσότερα ήταν μικροί μαθητές.

“Όλα τα τραύματα που είδα προκλήθηκαν από τουφέκι”, δήλωσε ο Γουέιν Κάρβερ, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν “πιθανότατα η χειρότερη σκηνή εγκλήματος” που έχει δει τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ιατροδικαστής είπε ότι μέχρι στιγμής έχει εξετάσει επτά σορούς. Όλα τα θύματα είχαν πυροβοληθεί από 3 έως και 11 φορές, ενώ ήταν ήταν ηλικίας 6 και 7 ετών. Από τα 26 θύματα του Άνταμ Λάντζα τα 12 ήταν κορίτσια, 8 αγόρια και 6 ενήλικες γυναίκες. Τα 16 από τα παιδιά ήταν ηλικίας 6 ετών και τα υπόλοιπα 4 ήταν 7 ετών. Μάλιστα ένα από τα κορίτσια είχε γιορτάσει τα έβδομα γενέθλιά του τέσσερις ημέρες πριν από τη σφαγή.

Η νεκροτομή στη σορό του Lanza, όπως και αυτή της μητέρας του, θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή.

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, δυσκολευόταν να κρατήσει τα δάκρυά του, απευθυνόμενος στην παγκόσμια κοινή γνώμη, που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα.

Η αρχική κατηγορία

Ο 24χρονος Ryan, αδελφός του Adam, θεωρήθηκε άμεσα ως ο δολοφόνος, αφού ο μικρότερος αδερφός του, έκλεψε την ταυτότητά του και μπήκε στο σχολείο.

Όταν ο Ryan είδε τα έκτακτα δελτία ειδήσεων, συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και είπε στο αφεντικό του:

“Ο αδελφός μου ήταν. Νομίζω ότι η μητέρα μου είναι νεκρή. Θεέ μου…”

Από την πρώτη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του 24χρονου Ryan Lanza ξεφύτρωσαν στο facebook περισσότερα από δέκα προφίλ με το όνομά του, σε κάποιο από τα οποία εμφανίστηκε μάλιστα να διαψεύδει πως είναι ο δράστης, λέγοντας: “Γ@μήσου CCN, δεν ήμουν εγώ, ήταν ο αδελφός μου”.

Connecticut Shooting Suspect Identified as Adam… από NewsyVideos
Η δασκάλα μουσικής Maryrose Kristopik, που εμφανίζεται στον κύκλο της φωτογραφίας, θεωρείται ηρωίδα, αφού έσωσε τη ζωή 15 παιδιών, που τράβηξε από τον διάδρομο, τα έκλεισε σε μία ντουλάπα και στη συνέχεια, έβαλε το σώμα της για να κρατήσει κλειστή την πόρτα της αίθουσας, αποτρέποντας την είσοδο του 20χρονου.

Ντροπαλός, μοναχικός και ασυνήθιστα έξυπνος

Στοιχεία από τη ζωή του, που θα φωτίσουν την υπόθεση και ενδεχομένως να δώσουν απάντηση στο τι τον ώθησε να επιστρέψει στο σχολείο που φοίτησε κάποτε και ν΄ανοίξει πυρ, αναζητούν οι ερευνητές.

Ο Lanza ήταν ένας ντροπαλός και ασυνήθιστα έξυπνος μαθητής, σύμφωνα με δυο συμμαθητές του.

“Στο Γυμνάσιο του Newton ντυνόταν πιο επίσημα από τα άλλα παιδιά, συχνά με χακί παντελόνια και πουκάμισα”, δήλωσε συμμαθητής του στο Γυμνάσιο, προσθέτοντας ότι δεχόταν πιέσεις από τους γονείς του να σπουδάσει, ιδιαίτερα από τη μητέρα του.

“Τον πίεζε πολύ να δουλεύει όλο και πιο σκληρά στο σχολείο”, είπε.

Ένας άλλος συμμαθητής του περιέγραψε τον Lanza ως έξυπνο μεν, αλλά χωρίς φίλους.

“Ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί. Ήμουν ο μοναδικός φίλος του στο δημοτικό. Ήταν πάντα ένα πραγματικά καλό και ευγενικό παιδί”, πρόσθεσε.

Η Nancy και ο Peter Lanza χώρισαν το 2008.

Ιδιοκτήτης εταιρείας στην περιοχή δήλωσε, ότι η Nancy Lanza ήταν φανατική συλλέκτρια όπλων και ότι κάποτε τού έδειξε ένα τουφέκι που είχε αγοράσει.

“Έλεγε ότι συχνά πήγαινε για σκοποβολή με τα παιδιά της”, είπε ο Dan Holms.

US shooting: Gunman kills mother, 27 others at… από Jaimaharashtra

Το σχολείο δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ για μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και για την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Columbine, το 1999, όταν δυο σπουδαστές σκότωσαν 12 σπουδαστές και έναν καθηγητή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να εμποδίσει το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Κονέκτικατ.

“Το σχολείο δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό εάν δε γνώριζε προηγουμένως ότι ο δράστης ερχόταν εδώ”, δήλωσε ο Bill Bond, ειδικός σε θέματα ασφαλείας σχολείων και πρώην εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με τον Bond, στο σχολείο του Newton συνέβη ό,τι ακριβώς και στο Colorado, όπου τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια μεταμεσονύκτιας προβολής της τελευταίας ταινίας του “Batman”, ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 58.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούν 100% μαθητές και εκπαιδευτικοί, όταν κάποιος ανοίγει πυρ.
Όπως είπε, ακόμα και ένας φρουρός και οι κλειστές πύλες δεν θα σταματούσαν το δράστη.


Connecticut in shock after school shooting από reuters
Τα θύματα του 20χρονου μακελάρη του Κονέκτικατ

Όλα τα παιδιά που σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο μακελειό που σημειώθηκε στο σχολείο τους στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ ήταν ηλικίας 6 και 7 ετών, αποκάλυψε σήμερα ο ιατροδικαστής Γουέιν Κάρβερ που πραγματοποίησε την αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος και τις νεκροτομές των θυμάτων.

Από τα 26 θύματα του Άνταμ Λάντζα στο σχολείο, τα 12 ήταν κορίτσια, 8 αγόρια και 6 ενήλικες γυναίκες. Τα 16 από τα παιδιά ήταν ηλικίας 6 ετών και τα υπόλοιπα 4 ήταν 7 ετών. Μάλιστα ένα από τα κορίτσια είχε γιορτάσει τα έβδομα γενέθλιά του τέσσερις ημέρες πριν από τη σφαγή.

Η ομάδα των ιατροδικαστών ήθελε να ολοκληρώσει πρώτα τις νεκροτομές στις σορούς των παιδιών ώστε να τα παραδώσει το συντομότερο δυνατόν στις οικογένειές τους που θρηνούν για το χαμό τους, πρόσθεσε ο Κάρβερ.

Αναλυτικά, τα θύματα:

Charlotte Bacon, 6

Daniel Barden, 7

Olivia Engel, 6

Josephine Gay, 7

Ana Marquez-Greene, 6

Dylan Hockley, 6

Madeleine Hsu, 6

Catherine Hubbard, 6

Chase Kowalski, 7

Jesse Lewis, 6James Mattioli, 6

Grace McDonnell, 7

Emilie Parker, 6

Jack Pinto, 6

Noah Pozner, 6

Caroline Previdi, 6

Jessica Rekos, 6

Avielle Richman, 6

Benjamin Wheeler, 6

Allison Wyatt, 6Rachel Davino, 29, δασκάλα

Dawn Hochsprung, 47, διευθύντρια του σχολείου

Nancy Lanza, 52, η μητέρα του μακελάρη

Anne Marie Murphy, 52, δασκάλα

Lauren Rousseau, 30, δασκάλα

Mary Sherlach, 56, ψυχολόγος

Victoria Soto, 27, δασκάλα

Σοφία Κατσαρέλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.