http://assets.tanea.gr/ygeia/files/Paidi%20fagito%20hamburger.jpgΤα αλμυρά σνακ μπορεί να ενθαρρύνουν την παχυσαρκία των παιδιών, καθώς τα ωθούν να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη για να σβήσουν τη δίψα τους, αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.

Μελετώντας 4.283 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 2 έως 16 ετών, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη – και αυτό αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Pediatrics» οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin, στη Μελβούρνη, εξέτασαν την διατροφή των παιδιών, διαπιστώνοντας ότι το 62% κατανάλωναν αναψυκτικά με ζάχαρη.

Από αυτά τα παιδιά, όσα κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι έπιναν και τα περισσότερα υγρά, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη προτίμηση στα αναψυκτικά με ζάχαρη. Επακόλουθο: όσα έπιναν πάνω από ένα ποτήρι τέτοιων αναψυκτικών την ημέρα είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως ανά κάθε γραμμάριο αλάτι που κατανάλωναν τα παιδιά την ημέρα, έπιναν 46 ml περισσότερα υγρά. Ειδικά όσον αφορά τα αναψυκτικά με ζάχαρη, η κατανάλωσή τους αυξανόταν κατά 17 ml την ημέρα για κάθε πρόσθετο 1 γραμμάριο αλάτι.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά στη Δύση καταναλώνουν κατά μέσον όρο τετραπλάσια ποσότητα άλατος από την συνιστώμενη για διαφύλαξη της υγείας (6 γραμμάρια την ημέρα αντί για 1,5).

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρλυ Γκράιμς, τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό με τα παλαιότερα υποδηλώνουν ότι το πολύ αλάτι δεν σχετίζεται μόνον με τον καλά γνωστό κίνδυνο της υπέρτασης, αλλά και με την εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

«Είναι σαφές ότι αν θέλουμε να αναχαιτίσουμε την επιδημία αυτή, πρέπει να προσέξουμε και πόσο αλάτι περιέχει η διατροφή των παιδιών μας», τόνισε.

 

ygeia.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.