Η «Τζεν» ή «Μάγια» είναι η αναλύτρια της CIA που εντόπισε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/E629DA823CBD1A94400D030000B6DF0A.jpgΟταν κατάλαβε ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν επιτέλους νεκρός, η αναλύτρια της CIA που αναζητούσε τα ίχνη του για πολλά χρόνια ώσπου να τα εντοπίσει στο τελευταίο του καταφύγιο, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στάθηκε πάνω από το πτώμα του και ξέσπασε σε κλάματα. Η δουλειά της ήταν να εντοπίσει το δίκτυο των ταχυδρόμων που χρησιμοποιούσε ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα για να φθάσει μέσω αυτών στον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στον πλανήτη. Κι όταν η αμερικανική αντικατασκοπία γιόρταζε το αίσιο τέλος ενός δεκαετούς κυνηγητού, η μυστική πράκτορας ήταν ανάμεσα στην ολιγομελή ομάδα της CIA που επιβραβεύθηκε για τη δουλειά της με ένα χρηματικό μπόνους κι ένα μετάλλιο.

Και όμως, εκείνη δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένη. Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», η 30χρονη γυναίκα συγκρούστηκε με τους συναδέλφους της θεωρώντας ότι υποτιμήθηκε ο ρόλος της στην επιτυχία της αποστολής κι ότι η ευθύνη γι’ αυτό ήταν δική τους. Ο τρόπος που επέλεξε για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της ήταν να στείλει ένα ομαδικό μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, παραλήπτες του οποίου ήταν οι συνάδελφοί της. «Εσείς, παιδιά, προσπαθήσατε να με εμποδίσετε. Με πολεμήσατε. Μόνο εγώ αξίζω το βραβείο», ανέφερε.

ΣΑΝ ΣΙΡΙΑΛ. Το επεισόδιο αυτό θύμισε σε πολλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες την τηλεοπτική σειρά «Homeland» όπου ο χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας φέρεται να έχει βασιστεί σε μια πραγματική πράκτορα της CIA. Η ηρωίδα της σειράς εμμένει στις απόψεις της καθώς κυνηγάει έναν τρομοκράτη και συγκρούεται με τους συναδέλφους της που αμφισβητούν την κρίση της. Η πραγματική πράκτορας που κυνήγησε τον Μπιν Λάντεν συγκρούστηκε με τους συναδέλφους της επειδή θεώρησε ότι εξαιτίας τους στερήθηκε μιας προαγωγής.

Η CIA αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «σε αυτά τα δέκα χρόνια εκατοντάδες αναλυτές και πράκτορες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο κυνηγητό».
Τα ίχνη της άγνωστης αναλύτριας μπορεί επίσης να εντοπίσει κανείς στις σελίδες του βιβλίου «Μία δύσκολη ημέρα» που έγραψε ο Μαρκ Μπίσονετ, πρώην μέλος της ομάδας των ειδικών δυνάμεων που εξόντωσε τον Μπιν Λάντεν. Ο συγγραφέας βαφτίζει την αναλύτρια «Τζεν» και την περιγράφει ως «διαβολικά έξυπνη και κάπως νευρική» γυναίκα. «Δεν μπορώ να της αναγνωρίσω και πολλά πράγματα», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η ΤΑΙΝΙΑ. Μια ιδέα για αυτό το μυστηριώδες πρόσωπο θα πάρουν και οι φίλοι του κινηματογράφου από την ταινία «Zero Dark Thirty» της βραβευμένης με Οσκαρ Κάθριν Μπίνγκελοου, που άρχισε να προβάλλεται στις ΗΠΑ πριν από μερικές ημέρες (στην Ελλάδα από τις 31 Ιανουαρίου). Την αναλύτρια της CIA με τη σκληρή δουλειά και τα πολλά παράπονα υποδύεται η Τζέσικα Τσαστέιν. Η σκηνοθέτις συναντήθηκε με αξιωματούχους από τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και τη CIA προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την ταινία της. Ανάμεσά τους ήταν και η αναλύτρια, πάνω στην οποία βασίστηκε ο κινηματογραφικός χαρακτήρας τής «Μάγια».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.