«Λομπίστες» και κυβέρνηση καταγγέλλουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Απελευθερώνονται από το 2013 τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείωνΜε αιφνίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης νομοθετεί την πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου, στη μέση δηλαδή της σχολικής χρονιάς, απελευθερώνονται τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, κι όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου «να αποτυπωθούν στα επίσημα στοιχεία οι μειώσεις διδάκτρων που γίνονται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκαν στην τρέχουσα σχολική χρονιά κατά 2 %, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύουν πρόσθετες εκπτώσεις οι οποίες δεν εμφανίζονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους.

Και προσθέτει ότι στα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης και ΙΕΚ, που διαμορφώνονται ελεύθερα η μείωση ήταν μεγαλύτερη και κλιμακώνεται έως 6,7 %. Εκτιμά πως με την απελευθέρωση των διδάκτρων των σχολείων αναμένεται ενίσχυση του ανταγωνισμού, ακόμη μεγαλύτερη πτώση του συνολικού κόστους για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και πιο διαφανής καταγραφή των τιμοκαταλόγων.

Ουσιαστικά ανοίγει η αγορά για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Την πρόθεσή τους για μείωση των διδάκτρων στα σχολεία τους εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, με αφορμή της συζήτηση που ξεκίνησε μετά την είδηση για απελευθέρωση των διδάκτρων από το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Εν όψει της εξαγγελθείσας απελευθέρωσης των διδάκτρων και προς αποφυγή πρόκλησης οποιασδήποτε ανησυχίας στους γονείς, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΕΙΕ) δηλώνει ότι η μοναδική μεταβολή, που υπό τις παρούσες συνθήκες προβλέπεται  να επέλθει στα δίδακτρα των σχολείων είναι προς τα κάτω, δηλαδή μείωση των διδάκτρων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Άλλωστε, τα ιδιωτικά σχολεία με δική τους πρωτοβουλία, έχουν ήδη μειώσει τα δίδακτρά τους ή/και το κόστος των επιπλέον προσφερομένων υπηρεσιών τους, αναγνωρίζοντας ότι και οι οικογένειες των μαθητών τους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Ας σημειωθεί ότι η πραγματική μεσοσταθμική μείωση στα δίδακτρα, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τα σχολεία ξεπέρασε το 13,6%, αν και λόγω των στρεβλώσεων του νόμου η μείωση αυτή δεν αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία» αναφέρει ο Σύνδεσμος που χαιρετίζει την σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

«Η απελευθέρωση των διδάκτρων απεγκλωβίζει τα ιδιωτικά σχολεία από επιβαλλόμενες στρεβλώσεις και βοηθά στον εξορθολογισμό της αγοράς των ιδιωτικών σχολείων και της λειτουργίας τους» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Μέσω του εξορθολογισμού αυτού, μειώσεις στα δίδακτρα που γίνονται σήμερα άτυπα από πολλά ιδιωτικά σχολεία, θα αποτυπωθούν επισήμως και η μέσω της επίσημης αποτύπωσης, γνωστοποίησή τους στην αγορά, θα οδηγήσει σε εντονότερο ανταγωνισμό τιμών τα ιδιωτικά σχολεία, προς όφελος των γονέων των μαθητών τους. Ήδη πλείστα όσα ιδιωτικά σχολεία εν όψει της απελευθέρωσης, δηλώνουν ότι προσανατολίζονται σε σημαντικές μειώσεις των διδάκτρων τους της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Τα ιδιωτικά σχολεία πάντως αρνούνται αδιαπραγμάτευτα να προβούν σε μειώσεις της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης που διαχρονικά προσφέρουν στους μαθητές τους και για την οποία τα εμπιστεύονται οι οικογένειές τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Καταγγελίες ΟΙΕΛΕ

«Οι αξίες και τα προτάγματα της Τρόικας είναι γνωστά και δεν εκπλήσσουν» αναφέρεται αντίθετα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). «Γνωστό είναι επίσης ότι οι λομπίστες των επιχειρηματιών της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης είχαν επαφές με την Τρόικα όσο και με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλες».

«Εκείνο που δεν γνωρίζαμε» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «είναι ότι και το υπουργείο Ανάπτυξης προσχωρεί στην πλατφόρμα της στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο καθορίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό που παρέχεται από το κράτος ή, τουλάχιστον, με την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους (εγγύηση για την ποιότητα της παιδείας, όχι για την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών σχολείων), όσο και από την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση για την αξία και τον κοινωνικό ρόλο της εκπαίδευσης, όπως επαναδιατυπώθηκε, επί του συγκεκριμένου, στην απόφαση της 21/9/1999 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Το Δ.Α.Δ. απέρριψε την αίτηση επτά ελληνικών – κατά σύμπτωση –  ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία είχαν προσφύγει με το αίτημα της απελευθέρωσης των διδάκτρων τους και με επιχείρημα, ακριβώς, την παρεμπόδιση επιχειρηματικής ελευθερίας» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Παπαματθαίου Μάρνυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.