Πιστώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

«Ανάσα» 150 εκατ. ευρώγια τα οικονομικά των δήμων

Σήμερα  Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί η πλειονότητα των πιστώσεων των δήμων από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε επιστολή του πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Κώστα Ασκούνη. «Οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα τηρηθούν στο έπακρο» διαβεβαιώνει στην επιστολή του ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως αναφέρει, σε σχέση με την καταβολή 150 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες του 2012 (ΣΑΤΑ ΠΔΕ) και 35 εκατ. ευρώ, που αποτελούν μέρος εξόφλησης οφειλόμενων προς τους δήμους, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) έγιναν οι εξής ενέργειες:

– Υπεγράφησαν οι σχετικές αποφάσεις από τον ίδιο και τα συγκεκριμένα ποσά εντάχθηκαν στο ταμειακό πρόγραμμα του προϋπολογισμού,

– η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου του ΓΛΚ εξέδωσε τις χρηματικές εντολές και τις απέστειλε στη ΔΟΥ για να «τρέξει» η εκταμίευση των χρημάτων,

– ενταλματοποιήθηκε ποσό ύψους 145 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά δήμους που ήταν ενήμεροι ως προς την υποβολή οικονομικών στοιχείων, ενώ μένει προς ενταλματοποίηση ποσό 4,4 εκατ. ευρώ,

– από το προς απόδοση ποσό των 35 εκατ. ευρώ ενταλματοποιήθηκαν 33,9 εκατ. ευρώ για ενήμερους δήμους και απομένει 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα θα δοθούν την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένουν αιτούμενα από τους δημάρχους τα 185 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν από τον προϋπολογισμό της αυτοδιοίκησης για το 2012, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του 2011, οι οποίες είχαν προκύψει με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων, λόγω «Καλλικράτη», καθώς και 300 εκατ. ευρώ από παρελθόντα έτη.

Είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Ασκούνη (7 Δεκεμβρίου 2012) με την οποία γινόταν γνωστό ότι η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ, ύψους 150 εκατ. ευρώ και η τρίτη δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 35 εκατ. ευρώ δεν είχαν εκταμιευθεί, παρόλο που οι σχετικές αποφάσεις είχαν υπογραφεί. Η ΚΕΔΕ θεωρούσε ότι εάν συνεχιζόταν αυτή η καθυστέρηση, οι δήμοι θα περιέρχονταν σε δεινή θέση και δεν θα μπορούσαν να καταβάλουν μισθούς και δώρα.

Συναντήσεις με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Την Τετάρτη οι δήμαρχοι της χώρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή, ζητώντας την άρση  «όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Η ΚΕΔΕ έθεσε στον πρόεδρο της Βουλής ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, ζητώντας του να τοποθετηθεί και, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του θεσμού, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που δοκιμάζεται η οικονομία της χώρας και η κοινωνική συνοχή».

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ την παρέμβασή τους κατά την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή «ώστε να αρθούν ακρότητες, οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου του θεσμού, δημιουργώντας και συνταγματικά θέματα», όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης «εξέφρασαν την άποψη ότι και τα φυσικά πρόσωπα που υπηρετούν τον θεσμό, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός θα πρέπει να στηριχθούν, δεδομένου ότι σηκώνουν αποκλειστικά το σύνολο της προνοιακής και κοινωνικής πολιτικής, ενώ διατηρούν ακόμα την ικανότητα να παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε στο προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι έχουν προκύψει οφειλές από πλευράς δήμων της περιόδου 2009-2011, καθώς έλαβαν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνταν, που αφορούσαν ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι δήμοι που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 252, για να προχωρήσουν σε άμεση εξόφληση προμηθευτών και εργολάβων.

Ακόμη, δεσμεύτηκε για άρση ασυμβίβαστου και τη δυνατότητα χρήσης από αιρετούς και αντιδημάρχους του άρθρου 91 ώστε να μπορούν να επιλέξουν να πληρώνονται είτε το μισθό τους είτε την αντιμισθία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.