Αυξήσεις φωτιά της τάξης του 30% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ζητά η ΔΕΗ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αυξήσεις θα γίνουν σε τρεις δόσεις, μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Η πρώτη αύξηση θα γίνει από 1.1.2013, η δεύτερη από 1.5.2013 και η τρίτη από 1.7.2013, έτσι ώστε από την 1η Ιουλίου τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση (οικιακοί καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις) να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και αγορών καθώς και εμπορικής διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό το εμπορικό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ Εμπορίας, όπως επισημαίνει η ίδια η Επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ ζητά η αύξηση από τον Ιανουάριο του 2013 να είναι της τάξης του 10%, ενώ ισόποσες αυξήσεις ζητούνται και για τις δύο άλλες δόσεις.

Χθες, η ΔΕΗ κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα κόστη που προβλέπει ότι θα έχει το 2013, βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Η ΡΑΕ θα εξετάσει τα κοστολογικά δεδομένα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και με βάση αυτά θα διαμορφώσει την τελική πρότασή της για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η πρόταση της ΡΑΕ αναμένεται να κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οπότε το υπουργείο θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε χθες η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, το συνολικό κόστος ενέργειας για την Επιχείρηση προβλέπεται να αυξηθεί σε 4,4 δισ. ευρώ το 2013, έναντι 4 δισ. το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ενέργειας για την Επιχείρηση προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 1,8 δισ. τον επόμενο χρόνο από 1,5 δισ. το 2012. Παράλληλα, προβλέπεται ότι το κόστος μισθοδοσίας θα φτάσει τα 346 εκατ. ευρώ, ενώ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων -που θα ξεκινήσει από το 2013- προβλέπεται εκταμίευση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να έχει καταλήξει στις αυξήσεις που θα επιβληθούν στα τιμολόγια ρεύματος μέσα στο 2013. Το υπουργείο θα εξετάσει τις προτάσεις τόσο της ΔΕΗ με βάση τα κόστη που έχει, όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα ποσοστά αύξησης στην τιμή του ρεύματος.

Το τρίτο Μνημόνιο ορίζει ότι από 1/1/2013 πρέπει να τεθεί σε ισχύ υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων με βάση το κόστος, κατόπιν τον Μάρτιο να ληφθεί νέα απόφαση που θα ισχύσει από τον Μάιο με στόχο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου να έχει επέλθει η πλήρης απελευθέρωση, με μόνη εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες τα τιμολόγια ρεύματος θα εξακολουθήσουν να είναι ρυθμιζόμενα.

Μιχάλης Μυγιάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.