Κατατάσσεται πρώτη με βάση την «ομορφιά και άνεση της ζωής», δεύτερο το Παρίσι

Bιέννη, η ευτυχέστερη πόλη του κόσμουΣτο Βουκουρέστι, στη Μανίλα, στο Πόρτο Ρίκο, στη Μαδρίτη, στο Μπουένος Αιρες, στην Αθήνα και σε μύριες άλλες πόλεις της γης ο κόσμος μπορεί να υποφέρει από φτώχεια, αρρώστιες, ψυχική κόπωση κτλ. αλλά υπάρχουν και πόλεις όπου η καθημερινότητα, η ζωή, δεν έχει χάσει τον «ανθρώπινο χαρακτήρα» της. Μας το βεβαιώνει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους οικισμούς, το γνωστό UN-Habitat.

Με βάση την «ομορφιά και άνεση της ζωής» η Βιέννη ανακηρύσσεται πρώτη πόλη στον κόσμο και βαθμολογείται 883 με βάση το 1.000. Κριτήριο, η παραγωγικότητα, η ανάπτυξη των υποδομών, η ποιότητα ζωής, η κοινωνική ισότητα και ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Η πρωτεύουσα της Αυστρίας βρίσκεται δώδεκα μονάδες μπροστά από την δεύτερη, το Παρίσι. Και το ακολουθούν σε μικρή απόσταση η Ζυρίχη και η Στοκχόλμη. Ούτε η Νέα Υόρκη (βαθμός 599) ούτε το Λονδίνο (βαθμός 587) κατατάσσονται στις πρώτες δέκα πόλεις του κόσμου, όταν αξιολογούνται με τα παραπάνω κριτήρια.

Η έκθεση του UN Habitat, η οποία δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο και καταγράφει 69 πόλεις, διαπιστώνει ότι η κοινωνική και ψυχική κρίση που δοκιμάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ψυχές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα οφείλονται στην έλλειψη τροφίμων, στην κρίση των θεσμών που συνδέονται με την οικονομία, στην ανεργία και στην πολιτική «ρευστότητα» που παίρνει όλο και περισσότερο χαρακτήρα μονιμότητας.

Δεν περιορίζεται μόνο σε διαπιστώσεις. Ως όργανο του ΟΙΕ, η έκθεση κάνει και υποδείξεις: Οι πόλεις και οι χώρες που «ευδαιμονούν» καλούνται να παίξουν δυναμικό ρόλο στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική σταθερότητα. «Οι πόλεις είναι το γιατρικό για τη θεραπεία της παγκόσμιας κρίσης», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης του UN Habitat.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.