Ο όμιλος Doguş Holding A.Ş. από το καλοκαίρι είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αγοράσει τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα και το σχέδιο φαίνεται πως ξεκίνησε να εφαρμόζεται. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χουσνού Ακχαν, είχε αναφέρει πως έχουν ετοιμαστεί οι συμβάσεις για την εξαγορά τους. «Εχουμε ήδη κάνει αίτηση στο υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας. Ευελπιστούμε πως σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες», είχε αναφέρει.

Στόχος του τουρκικού ομίλου, όπως είχε αναφέρει ο Ακχαν, είναι οι μαρίνες της Κέρκυρας, της Λευκάδας και επίσης μαρίνες σε Αθήνα και Πελοπόννησο, χωρίς να τις κατονομάζει. Τελικά, το ξεκίνημα φαίνεται πως έγινε με τη μαρίνα Φλοίσβου.

Ο όμιλος Doguş Holding A.Ş., μέσω της θυγατρικής εταιρίας D Marin, ήδη διαθέτει τέσσερις μαρίνες στα παράλια του Αιγαίου και έχει ως στόχο την επέκτασή του σε όλη τη Μεσόγειο. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας (Garanti Bank), τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star, NTV Spor και CNBC-e) και παράλληλα κατέχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης είναι ο αποκλειστικός διανομέας των οχημάτων του ομίλου Volkswagen στην Τουρκία. Συνολικά, ο όμιλος Doğuş Holding A.Ş. διαθέτει περίπου 150 εταιρίες και απασχολεί 30.000 εργαζομένους.

Στην Τουρκία, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, ο όμιλος, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει, προσφέρει τη στήριξή του προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τότε έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο κυρίως στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ευνοείται σε πολλούς διαγωνισμούς.

Το 2011 πολλοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση Ερντογάν δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους. Λίγους μήνες μετά, ο όμιλος Dogan υποχρεώθηκε να πουλήσει το τηλεοπτικό δίκτυο Star στον όμιλο Doguş Holding A.Ş. και αργότερα ο ίδιος όμιλος άρχισε να γίνεται μειοδότης σε πολλούς διαγωνισμούς του τουρκικού Δημοσίου.

Παράλληλα, τώρα επενδύει στον τομέα της εστίασης και έχει εξαγοράσει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης, όπως τα «Nusr-Et», «Lacivert», «Κiva», καθώς και τα «τουρκικά Starbucks», όπως αποκαλούν οι γείτονές μας τα καφεζαχαροπλαστεία «Kahve Dünyası».

Λάτρης της CocaCola και της Φενερμπαχτσέ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ της Doguş Holding A.Ş. είναι ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, του οποίου η προσωπική περιουσία ξεπερνά τα 23 δισ. δολάρια. Θεωρείται ο Τούρκος κροίσος. Ανέλαβε τα ηνία του ομίλου αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή του ομίλου, Αϊχάν Σαχένκ, σε ηλικία 37 ετών. Νωρίτερα ο πατέρας του τον είχε τοποθετήσει σε πολλές διοικητικές θέσεις σε διάφορες εταιρίες του ομίλου.

Ομως, όταν ο Φερίτ ανέλαβε την εταιρία ήταν το 2001, τότε που η Τουρκία μαστιζόταν από τη χειρότερη οικονομική κρίση και ο ίδιος έπρεπε να σώσει τον όμιλο που επλήττετο σφόδρα, κυρίως στον τραπεζικό τομέα. Συγχώνευσε άμεσα τις τρεις τράπεζες που διέθετε τότε ο όμιλος, έλαβε δραστικά μέτρα και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την Doguş Holding A.Ş. με τη βοήθεια και της ραγδαίας ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ανθρώπινου Δυναμικού και το 1997 ολοκλήρωσε με πρωτιά το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σχετικά με τις Διοικήσεις Επιχειρήσεων.

Είναι παντρεμένος με την Αμερικανίδα Νταϊάνα Σαχένκ και έχουν μία κόρη. Η μεγάλη αγάπη του -εκτός από την οικογένεια και τον όμιλό του- είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Φενερμπαχτσέ, της οποίας προσπαθεί να μη χάσει κανένα ματς. Στενοί συνεργάτες του τον σκιαγραφούν ως ένα από τα πιο δυναμικά μυαλά που διαθέτει η Τουρκία και ο ίδιος κάποιες φορές από το άγχος του καταναλώνει ακόμη και οκτώ κουτιά Coca-Cola μέσα σε ένα 24ωρο!

Μανώλης Κωστίδης στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.