Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η φροντίδα του αυτοκινήτου, εξασφαλίζει οικονομία…

7 Δεκεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τι πρέπει να προσέξετε ώστε να έχετε μειωμένη κατανάλωση καυσίμων και να μην αλλάζετε συχνά τα ελαστικά σας λόγω φθοράς

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/AB1E366F99272186DF56F66082713852.jpgΒασική προϋπόθεση για να κάνετε οικονομία καυσίμου είναι να έχετε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας φουσκωμένα με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής (συνήθως υπάρχουν καταγεγραμμένες στην πόρτα του οδηγού).

Οι εταιρείες αναφέρουν ότι ένα ελαστικό που κινείται με χαμηλή πίεση φθείρεται πιο γρήγορα από ένα με τη σωστή πίεση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την κατανάλωση από 5% έως 6%. Επίσης, χαμηλότερη πίεση σημαίνει γρηγορότερη φθορά στο πέλμα των ελαστικών, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο ζωής τους.

Παράλληλα, ταλαιπωρούνται και οι αναρτήσεις. Καλό είναι λοιπόν να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών μία φορά την εβδομάδα. Οσοι κινείστε πολύ συχνά σε χωματόδρομους και κακοτράχαλα σημεία θα πρέπει να τσεκάρετε πιο τακτικά την πίεση των ελαστικών, αφού η πρόσκρουση των ελαστικών σε λακκούβες και η καταπόνησή τους σε ορεινούς δρόμους επιταχύνει τη διαφυγή του αέρα.

Φούσκωμα με μέτρο

Οσοι πιστεύετε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τα υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά κάνετε λάθος. Ενα ελαστικό με παραπάνω αέρα από αυτόν που προβλέπει ο κατασκευαστής προκαλεί έντονες αναπηδήσεις στο αμάξωμα του αυτοκινήτου (όταν περνάει από σαμαράκια, λακκούβες κ.λπ.), με συνέπεια την ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών.

Μεγάλο φορτίο, µεγάλη πίεση

Η αυξομείωση της πίεσης των ελαστικών είναι απαραίτητη όταν το φορτίο του αυτοκινήτου μεταβάλλεται (αν και κάτι τέτοιο πρέπει να υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή τόσο του οχήματος όσο και του ελαστικού).

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό που γνωρίζει πόσο αέρα επιπλέον πρέπει να συμπληρώσετε στα ελαστικά σας όταν το αυτοκίνητό σας είναι φορτωμένο.

Τέλος, επιλέξτε ελαστικά με μειωμένο συντελεστή τριβής και εξελιγμένα υλικά. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα συγκεκριμένα ελαστικά μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου κατά 5%.

ΔΟΛ

This entry was posted on Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, 2012 at 17:15 and is filed under ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - ΜΟΤΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply