Διατάξεις-βόμβα με τις οποίες θα επιβάλλονται εξωφρενικοί φόροι, από 1.200 έως και 4.000 ευρώ το χρόνο, σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν καθόλου εισόδημα ή έχουν αποκτήσει ένα πενιχρό εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση ή από πολύ χαμηλά ενοίκια, περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από την ηλικία, το εισόδημα ή το επάγγελμα.

Το δόκανο

Η παγίδα κρύβεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, εφαρμόζεται ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ για όσους υποβάλουν δήλωση, κάτι που σημαίνει ότι με τις νέες διατάξεις εκατοντάδες χιλιάδες νέοι 18 ετών και άνω, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι που έβαλαν λουκέτο, άποροι, άστεγοι, νοικοκυρές χωρίς εισόδημα χήρες ή διαζευγμένες και άλλες κατηγορίες πολιτών χωρίς έσοδα ή με πενιχρά εισοδήματα θα φορολογηθούν για «ανύπαρκτα» αλλά τεκμαρτά εισοδήματα ύψους τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Εάν μάλιστα έχουν την «ατυχία» να διαμένουν σε σπίτι που τους παραχωρήθηκε δωρεάν ή σε δικό τους σπίτι θα επιβαρυνθούν και με πρόσθετο τεκμήριο!

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος καθώς επίσης και προκαταβολή το 55% για το φόρο της επόμενης χρονιάς! Πρόκειται για εξόφθαλμη αδικία, σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, που αναμένεται να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, μετά τη διαρροή-φιάσκο του υπουργείου Οικονομικών για φόρο 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Φόρος 40,3%

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 57 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, όσοι Έλληνες πολίτες έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών και έχουν μηδενικό ή πάρα πολύ μικρό εισόδημα, κάτω των 3.000 ευρώ, μη προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση και –εφόσον δεν δικαιούνται να απαλλαγούν από τα τεκμήρια διαβίωσης– θα υποχρεούνται να εμφανίζουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ τουλάχιστον! Για τους φορολογούμενους αυτούς θα ισχύει το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ, το οποίο θα τους υποχρεώνει να φορολογούνται για τεκμαρτό εισόδημα ύψους τουλάχιστον 3.000 ευρώ!

Επιπλέον, με βάση το άρθρο 43 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, επειδή οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν αποκτούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα τους προσδιορίζει το υπουργείο Οικονομικών θα φορολογείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα» με συνέπεια να επιβαρύνεται με φόρο 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον με «προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου έτους». Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο καθένας από αυτούς τους φορολογούμενους να κληθεί να καταβάλει συνολικό φόρο 40,3% (26% προσαυξημένο κατά 55%) επί του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 1.209 ευρώ τουλάχιστον!

Τον ελάχιστο αυτό φόρο θα είναι υποχρεωμένοι να τον καταβάλουν μόνο όσοι πολίτες 18 ετών και άνω δεν έχουν καθόλου εισόδημα ή έχουν εισόδημα μη προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, το οποίο είναι χαμηλότερο των 3.000 ευρώ το χρόνο, εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων τους ή εφόσον έμειναν άστεγοι!

Κεραμίδα…

Εάν τώρα οι πολίτες άνω των 18 ετών χωρίς εισόδημα ή με εισόδημα από μη μισθωτές πηγές κάτω των 3.000 ευρώ διαμένουν σε κάποιο σπίτι εμβαδού από 30 μέχρι 80 τ.μ., δικό τους ή δωρεάν παραχωρούμενο, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα! Γι’ αυτούς, το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα τεκμήρια θα είναι μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ, καθώς στο ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ θα προστίθεται και το τεκμήριο της κατοικίας, το οποίο ανέρχεται σε 40-44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα πρώτα 80 τ.μ. του ακινήτου! Συνεπώς, χιλιάδες φορολογούμενοι άνω των 18 ετών χωρίς καθόλου εισόδημα ή με εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ μη προερχόμενο από μισθωτές υπηρεσίες, οι οποίοι διαμένουν σε δικές τους κατοικίες ή σε δωρεάν παραχωρούμενες κατοικίες εμβαδού από 30 μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα, θα υποχρεώνονται να εμφανίζουν στην Εφορία τεκμαρτά εισοδήματα (εισοδήματα προσδιοριζόμενα βάσει τεκμηρίων διαβίωσης), τα οποία θα ανέρχονται σε ποσά που θα ξεκινούν από τα 4.200 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι και τα 6.520 ευρώ. Για τα τεκμαρτά αυτά ποσά εισοδημάτων θα καλούνται πλέον να καταβάλουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, επειδή τα ποσά αυτά θα θεωρούνται από την Εφορία ως «εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα»! Συνεπώς, οι φόροι που θα αναλογούν στα εισοδήματα των φορολογουμένων αυτών θα κυμαίνονται από 1.092 έως 1.695,20 ευρώ (4.200 Χ 26% =1.092 ευρώ και 6.520 Χ 26%=1.695,20 ευρώ). Περαιτέρω, δε, τα ποσά των φόρων αυτών θα προσαυξάνονται κατά 55% λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία προβλέπεται για τα «εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα»! Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι οι φόροι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους να εκτοξευθούν στα επίπεδα των 1.692,60 έως 2.627,56 ευρώ!

Κάτοχοι Ι.Χ.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τους φορολογούμενους χωρίς εισόδημα ή με εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ μη προερχόμενο από μισθούς, οι οποίοι διαμένουν σε κατοικίες εμβαδού μεγαλύτερου των 80 τ.μ. ή έχουν στην κατοχή τους και κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο, διότι γι’ αυτούς τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων για τα οποία θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 40,3% (με 26% προσαυξημένο κατά την προκαταβολή φόρου του 55%) θα είναι πολύ υψηλότερα και θα μπορούν να φθάνουν μέχρι και τις 10.000 ευρώ, με συνέπεια οι φόροι εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν να φθάνουν ακόμη μέχρι τα επίπεδα των 4.000 ευρώ!

Ποιοι πέφτουν στην…παγίδα της Εφορίας

Στις κατηγορίες των φορολογουμένων χωρίς εισόδημα ή με πενιχρό εισόδημα, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν τους εξωφρενικούς φόρους, περιλαμβάνονται:

* Άνθρωποι χωρίς εισοδήματα, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί επισήμως ως «άνεργοι» και οι οποίοι έχασαν πρόσφατα το δικαίωμα στέγασης, επειδή εκδιώχθηκαν με έξωση ή έχασαν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό λόγω χρεών, με αποτέλεσμα να ζουν πλέον ως άστεγοι! Για τους φορολογούμενους αυτούς το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης, οπότε θα προβλέπεται η υποχρέωση φορολόγησης με βάση το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ!

* Νέοι αγρότες 18 ετών ή άνω των 18 ετών που καλλιεργούν τα κτήματα που τους έχουν δώσει οι γονείς τους και δηλώνουν πενιχρά ετήσια εισοδήματα κάτω των 3.000 ευρώ.

* Εμποροβιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες που διέκοψαν τις δραστηριότητές τους και έβαλαν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί, οι οποίοι πλέον δεν έχουν εισόδημα και χρωστούν παντού, δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν έχουν δικαίωμα απαλλαγής από τα τεκμήρια!

* Μητέρες ανηλίκων παιδιών που δεν έχουν καθόλου εισόδημα, δηλαδή είναι νοικοκυρές, και έχουν χάσει το σύζυγό τους λόγω θανάτου ή έχουν χωρίσει. Οι γυναίκες αυτές αν και έχουν μηδενικό εισόδημα είναι υποχρεωμένες πλέον να υποβάλουν φορολογική δήλωση αυτόνομα και να εμφανίζουν στην Εφορία τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ προσαυξημένο τουλάχιστον κατά το ποσό του τεκμηρίου της κατοικίας στην οποία διαμένουν!

* Νέοι 18 ετών και άνω που δεν συνοικούν με τους γονείς τους, δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην αγορά εργασίας και δεν έχουν εισόδημα.

* Φοιτητές που διαμένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας των οικογενειών τους, σε δωρεάν παραχωρούμενες ή εκμισθούμενες κατοικίες και συντηρούνται με το «χαρτζιλίκι» των γονέων τους. Οι νέοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι πλέον, λόγω υπέρβασης του ηλικιακού ορίου των 18 ετών, να υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση και ως εκ τούτου βαρύνονται αυτόνομα με το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο της κατοικίας στην οποία διαμένουν! Επειδή η δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, ο φόρος θα υπολογιστεί αυτόματα με 26% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος και θα προσαυξηθεί περαιτέρω κατά 55% με την «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους»! Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι θα έχουν δικαίωμα να απαλλαγούν από τα τεκμήρια και τους υπέρογκους φόρους μόνο εφόσον καταφέρουν να αποδείξουν ότι συντηρούνται οικονομικά από τους γονείς τους! Για να πετύχουν να αποδείξουν το γεγονός αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ πλήθος δικαιολογητικών!

* Νέοι 18 ετών και άνω που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τις οικογένειές τους, δηλαδή δεν συνοικούν με τους γονείς τους, και εργάζονται περιστασιακά ανασφάλιστοι με πολύ χαμηλά μεροκάματα προκειμένου να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

* Ενήλικες γενικά που διαμένουν σε σπίτια εμβαδού άνω των 30 τετραγωνικών μέτρων τα οποία τους ανήκουν ή τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τους γονείς τους και οι οποίοι ταυτόχρονα εισπράττουν ενοίκια συνολικού ύψους κάτω των 3.000 ευρώ το χρόνο.

 

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.