Σκοπός ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολυθεϊστών, των άθρησκων ή των άθεων

Οι Βρετανοί πρόσκοποι σκέφτονται να καταργήσουν τον θρησκευτικό όρκοΈξω ο «Θεός» απ’ τον όρκο των Βρετανών Πρόσκοπων και Οδηγών ; Η Ένωση Προσκόπων της Βρετανίας σκέφτεται να αφαιρέσει την αναφορά στο Θεό στον όρκο που δίνουν οι πρόσκοποι, σεβόμενοι τα δικαιώματα όσων παιδιών ακολουθούν πολυθεϊστικές θρησκείες, είναι άνευ θρησκεύματος ή άθεα.

Ο όρκος που ισχύει μέχρι σήμερα λέει: «Υπόσχομαι στην τιμή μου πως θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ προκειμένου να εκτελώ το καθήκον μου απέναντι στον Θεό και την Βασίλισσα, να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και να τηρώ το νόμο των Προσκόπων». Αν υιοθετηθεί η αφαίρεση της αναφοράς στον Θεό, ανάλογη επαναδιατύπωση θα γίνει και στον όρκο των γυναικών «Οδηγών».

Αφορμή για την αλλαγή στάθηκε η περίπτωση του 11χρονου Βρετανού Τζορτζ Πρατ, ο οποίος πριν μερικές εβδομάδες παύθηκε από πρόσκοπος επειδή αρνήθηκε να πει τον όρκο. «Αρνήθηκα επειδή ειμαι άθεος», είχε πει σε βρετανική εφημερίδα στα τέλη του Οκτωβρίου ο νεαρός πρόσκοπος. Ο νέος όρκος στην τελική του μορφή, εφόσον θεσμοθετηθεί η αλλαγή, δεν θα είναι έτοιμος πριν το νέο έτος.

Το κίνημα του προσκοπισμού γεννήθηκε το 1907 από τον βρετανό αξιωματικό λόρδο Ρόμπερτ Μπάντεν Πάουελ, στο νησάκι Μπράουσνι, όπου φιλοξένησε ομάδα 20 εφήβων κατασκηνωτών, από διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Σκοπός της κατασκήνωσης ήταν να δοκιμαστεί η εφαρμογή ενός προγράμματος αγωγής, με βάση το παιχνίδι και την ομαδική ζωή στη φύση. Ο προσκοπισμός, με ληξιαρχική πράξη γέννησης και Αρχές, συστάθηκε ένα χρόνο μετά κι απλώθηκε σε 216 χώρες με σημερινά μέλη πάνω από 31 εκατ. αγόρια. Οι «Οδηγοί» (Girl Guides), το γυναικείο παράρτημα των Προσκόπων, ιδρύθηκαν το 1910 κι έχουν 10 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.