Ακύρωση της επίσκεψης Αβραμόπουλου στα Τίρανα λόγω των δηλώσεων του αλβανού πρωθυπουργού – Αλβανική κυβέρνηση: «Η δήλωση δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση»
Μπερίσα: Εκανε λόγο για τη μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα.»

O κ. Σαλί Μπερίσα βρισκόταν στην Αυλώνα, όπου μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τη μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, θέτοντας ουσιαστικά θέμα Τσαμουριάς.

Ο θεσπρωτός πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος σε δήλωσή του στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος σχολίασε ότι «οι Αλβανοί όποτε έχουν εκλογές λένε διάφορα άνευ αξίας και άνευ σημασίας»

Αργότερα, στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού Έρλα Μεΐλι τόνισε ότι η παραπάνω δήλωση αναφέρεται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».

ΚΚΕ: Απειλή για τους λαούς ο εθνικισμός και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για αλλαγή συνόρων

Τη δριμεία αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, περί μεγάλης Αλβανίας, από την Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα. Ο Περισσός καταγγέλλει ως εθνικιστική την ομιλία του Σ. Μπερίσα, και προειδοποιεί τους λαούς της περιοχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από σχέδια της αστικής τάξης της Αλβανίας με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ για αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Μάλιστα, καλεί τους λαούς της περιοχής «ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί» να αντιπαλέψουν τον εθνικισμό, τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ. Ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά».

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
«Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα είναι έξω από κάθε έννοια συνεργασίας στα Βαλκάνια, υποσκάπτουν την ειρηνική συνύπαρξη του Αλβανικού με τον Ελληνικό λαό και τροφοδοτούν τον ακραίο εθνικισμό. Είναι επικίνδυνες και απολύτως καταδικαστέες. Σε αντίθεση με αυτές τις πολιτικές, οι λαοί της Ευρώπης θα βαδίσουν το δρόμο της φιλίας και της συνανάπτυξης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.