http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/CC8B2C82C49054674F170E3959188DB9.jpg«Συμφωνήσαμε σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ» στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται, προσθέτοντας ότι οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια της Αθήνας από το πρώτο Μνημόνιο.

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα του Σαββάτου, τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στην οποία παρουσιάστηκε το κόστος που θα έχουν για κάθε χώρα οι αποφάσεις για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος δήλωσε ότι «αν δεν ήμασταν κοντά σε απόφαση, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα». Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα εγκριθεί η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 31,5 δισ. ευρώ και αργότερα το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε, ακόμη, να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον ένα τμήμα των κερδών που έχουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα.

Κεκτημένο της διάσκεψης ήταν και η σύμπτωση στην αρχή ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος».

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα αναλάβει να κάνει επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς ακόμα να συμφωνείται το εύρος της επαναγοράς, διευκρίνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει «εάν το ΔΝΤ συμφωνεί με τον συνδυασμό αυτών των μέτρων».

Πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν μία προς μία οι τεχνικές παράμετροι που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ουσιαστικά επρόκειτο για προετοιμασία του εδάφους και απόπειρα αναζήτησης συμβιβασμού με το ΔΝΤ εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Επί τάπητος τέθηκαν κατά πληροφορίες 12 παράμετροι για την απομείωση του χρέους, με το κέντρο βάρους να πέφτει στα τρία κρίσιμα ζητήματα όπου ενσκήπτουν διαφωνίες -τη δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης, τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων (με χρηματοδότηση μέσω δανείου από τον EFSF) και την παραίτηση κρατών-μελών από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία και σε κοινοτικό επίπεδο, με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επιδιώκει πάση θυσία την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας, ώστε να σταλεί για επικύρωση στα επτά εθνικά κοινοβούλια και να επανέλθει στο Εurogroup για οριστική υιοθέτηση στις 3 Δεκεμβρίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ελπίζει ότι την προσεχή Δευτέρα στη νέα σύνοδο του Eurogroup θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, επιθυμεί να διαμορφωθεί κλίμα υπεραισιοδοξίας και τηρεί χαμηλούς τόνους.

«Εχει σταματήσει πια να ακούγεται ότι “για όλα φταίει η Ελλάδα” και πλέον μπορούμε και προωθούμε λύσεις συμφέρουσες, οι περισσότεροι ομόλογοί μας πλέον είναι θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι «η μάχη συνεχίζεται και επιδιώκουμε να πάρουμε περισσότερα ποσά».

Ο Πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με ομολόγους του στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα και ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου. Μάλιστα προτίμησε να παραμείνει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, ποροκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του, έστω και τηλεφωνικά.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν, σύμφωνα με συνεργάτες του, η επικοινωνία που είχε, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να υπάρξει «κατανόηση» από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να μην υπάρξει νέα αναβολή στη θετική απόφαση για την Ελλάδα, στο Eurogroup.

Η αισιοδοξία του κ. Σαμαρά για συμφωνία μεθαύριο ενισχύθηκε και από τη δήλωση της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ η οποία τόνισε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε».

Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες την αισιοδοξία τους ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αυτό της ρευστότητας και της αύξησης των επενδύσεων. Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση και η Ευρώπη έχει προβλήματα αύξησης των επενδύσεων.

Σημείωναν χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η συζήτηση σε αυτή τη φάση δε θα αφορούσε την ενίσχυσή της, αλλά την έξωσή της από την ευρωζώνη.

Στις συζητήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με μέλη της ελληνικής αποστολής που τον ακολούθησαν στις Βρυξέλλες, θεωρεί ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.

Ο ίδιος θεωρεί πως η φιλελληνική ομοβροντία των τελευταίων ωρών θα επιδράσει και την ύστατη στιγμή θα επέλθει συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μιλάνε για δέκα δισ. ευρώ που μας χωρίζουν από την απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και λένε ότι το ΔΝΤ φαίνεται να έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020.

Μάλιστα, σημειώνουν πως το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΑΡ: Όχι άλλη καθυστέρηση

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι η ελληνική κοινωνία σηκώνει τεράστιο βάρος και πρέπει να δει μια συμφωνημένη ρεαλιστική προοπτική εξόδου, σταθεροποίησης και ανάκαμψης.

«Αυτό αφορά πρωτίστως τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, με καταβολή των προβλεπόμενων δόσεων, χωρίς αναβολή ή τμηματική καταβολή, ώστε να υπάρξει αναστροφή της σημερινής κρίσιμης οικονομικής κατάστασης.

» […] Είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ, χωρίς καμιά χρονική καθυστέρηση, πλαίσιο για δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους που να πείθει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

TA NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.