http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/8838ABDCB93A2C89732577933D5C0B79.jpg(Aνανεωμένο) Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας αποτελεί ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών της ληστείας τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, μαζί με την ανάκτηση όλων των πολύτιμων κλεμμένων εκθεμάτων.

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας» τονίζει σε μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας που συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.

«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σε συλλήψεις έχουν ήδη μετατραπεί οι προσαγωγές τριών ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην ληστεία που είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι αστυνομικοί έχουν ήδη βρει και τα 77 αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί.

Οι τρεις συλληφθέντες ηλικίας από 30 έως 50 ετών είναι από περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και από την Αθήνα ενώ ταυτόχρονα ερευνάται και η συμμετοχή και άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί κατάφεραν να φθάσουν στην σύλληψη των ατόμων, αφού πρώτα ερευνούσαν προσεκτικά κάθε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνίαζαν. Και τούτο διότι εκτιμούσαν, ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις, είναι πιθανόν να έρχονταν σε επαφή με άτομα που ίσως να ήθελαν πουλήσουν αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από την Αρχαία Ολυμπία.

ΤΑ ΝΕΑ

Πάγκο με μικροαντικείμενα στο Μοναστηράκι διατηρούσε ένας εξ αυτών

Ένας 41χρονος άνδρας, που διατηρεί πάγκο με μικροαντικείμενα στο Μοναστηράκι, είναι ο εγκέφαλος της μεγάλης κλοπής στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, που σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 2012.

Ο 41 ετών αρχαιοκάπηλος (δεν έχει εξακριβωθεί αν συμμετείχε στη ληστεία) καθώς και οι δύο συνεργάτες του, ηλικίας 36 και 50 χρόνων, επίσης αρχαιοκάπηλοι, κρατούνται στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Πατρών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο 41χρονος ήταν αυτός που προσπάθησε να πουλήσει το χρυσό δακτυλίδι που είχε κλαπεί από το μουσείο, σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Ο αρχαιοκάπηλος απαιτούσε ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για να του πουλήσει το χρυσό δαχτυλίδι και στη συνέχεια έπεσε στις 300.000 ευρώ.

Όπως γράφει το Neasbeast.gr,  ο αστυνομικός που εμφανίστηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου είχε μαζί του τα χρήματα και όταν τα παρέδωσε και πήρε το δαχτυλίδι άλλοι αστυνομικοί όρμησαν στο δωμάτιο για να τον συλλάβουν με αποτέλεσμα ο δράστης να βγάλει πιστόλι αλλά αμέσως συνελήφθη.

Οι αστυνομικοί αφού τον ανέκριναν τους αποκάλυψε ότι τα υπόλοιπα 75 αρχαία αντικείμενα τα είχαν θάψει σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Μουσείο στο χωριό Κοσκινάς της Ηλείας.

Ο συγκεκριμένος δράστης το τελευταίο διάστημα επισκεπτόταν συνέχεια την Πάτρα ενώ μένει στην Αθήνα στα Σεπόλια και διατηρεί πάγκο με μικροαντικείμενα στο Μοναστηράκι.

Ο ίδιος αναζητούσε αγοραστές για τα αρχαία ανάμεσα σε επιχειρηματίες της Πάτρας με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις δηλώσεις των αστυνομικών να φτάσει σε αυτούς πληροφορία από πληροφοριοδότη της Ασφάλειας Πατρών.

Η Ασφάλεια της Πάτρας τον παρακολουθούσε συνέχεια ενώ δύο μόνο φορές είχαν βρεθεί από κοντά με τον υποτιθέμενο αγοραστή αστυνομικό.

Εκτός από τους τρεις που συνελήφθησαν η Ασφάλεια Πατρών αναζητεί ακόμα δύο συνεργάτες των τριών που συνελήφθησαν προκειμένου να αποδοθούν και σε αυτούς οι σχετικές κατηγορίες.

Επίσης, οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν γενετικό υλικό που βρήκαν στο σημείο της ληστείας στις 17 Φεβρουαρίου του 2012 ενώ το πιστόλι του 41χρονου στάλθηκε στις εγκληματολογικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Επίσης, η αρχική τιμή που ζητούσαν οι αρχαιοκάπηλοι προκειμένου να πουλήσουν όλα τα αντικείμενα μαζί σε έναν αγοραστή, ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.