Σύμφωνα με την εφημερίδα ΖΑΜΑΝ

Με 4 διαφορετικές ουσίες δηλητηρίασαν τον ΟζάλΤέσσερις διαφορετικές τοξικές ουσίες ανιχνεύθηκαν στην σορό του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος πέθανε πριν από 19 χρόνια, όπως ανέφεραν πηγές του Συμβουλίου Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς ολοκληρώνεται η σύνταξη της έκθεσης.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, πηγές προσκείμενες στις έρευνες επιβεβαίωσαν ότι ο Οζάλ πιθανώς δηλητηριάστηκε από τέσσερις διαφορετικές τοξικές ουσίες.

Ο Τούρκος πρώην πρόεδρος, η σορός του οποίου εκτάφηκε για να ερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του, δολοφονήθηκε από υψηλή δόση τοξικής ουσίας, σύμρφωνα με έκθεση που δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το μήνα η εφημερίδα.

Η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι ο Οζάλ δηλητηριάστηκε από «κρεατίνη στρυχνίνη», ένα ισχυρό δηλητήριο που οδηγεί σε πνευμονική εβολή μέσα σε 15-20 λεπτά και μπορεί να προκαλέσει καρδιακο επεισόδιο.

Η έρευνα για τον ύποπτο θάνατο του πρώην προέδρου ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος έπειτα από μαρτυρίες που έκαναν λόγο για περίεργες συμπτώσεις την ημέρα του θανάτου του, ο οποίος αναφέρθηκε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή. Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Άγκυρας πρόσφατα έδωσε εντολή να εκταφεί η σορός του για να τοξικολογικές εξετάσεις.

Μεταξύ των δηλητηριωδών ουσιών που ανιχνεύθηκαν στα λείψανα του Οζάλ ήταν το γνωστό εντομοκτόνο και απαγορευμένο στην Τουρκία το 1980, DDT και το DDE, το οποίο προκαλεί καταστροφή του ήπατος αφότου απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δηλητήριο εμφανιζόταν στο σώμα του Οζάλ κατά δέκα φορές από το κανονικό επίπεδο. Οι επιστήμονες ανίχνευσαν την παρουσία καδμίου στη σορό του, καθώς και ραδιενεργά στοιχεία, όπως αμερίκιο και πολώνιο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δηλητήριο εμφανιζόταν στο σώμα του Οζάλ κατά δέκα φορές από το κανονικό επίπεδο. Οι επιστήμονες ανίχνευσαν την παρουσία καδμίου στη σορό του, καθώς και ραδιενεργά στοιχεία, όπως αμερκίκιο (υπερουράνιο ραδιενεργό χημικό στοιχείο) και πολώνιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα του Οζάλ αποδυναμώθηκε με πολώνιο και αμερίκιο και με τη χρήση μετά του DDT επιταχύνθηκε η διαδικασία θανάτου.

Το DDT ενδέχεται να χορηγήθηκε στον Οζάλ μέσα σε ποτό ή τροφή, επισημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι τώρα ερευνούν το είδος της τροφής που κατανάλωσε τις τελευταίες του ημέρες.

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από τις υποψίες της οικογένειας του Οζάλ για τις αιτίες θανάτου του.

Ο Οζάλ, όγδοος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Αγκυρας και σε ηλικία 65 ενόσω κατείχε το αξίωμα του προέδρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.