Οι άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω ανεργίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μετά τα 50 τους. Μάλιστα, αν κανείς έχει χάσει πολλές φορές τη δουλειά του, ο συσσωρευμένος κίνδυνος είναι ανάλογος με το κάπνισμα ως παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Ντιπρέ του πανεπιστημίου Ντιουκ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία, οι απανωτές απώλειες μιας θέσης εργασίας, ακόμα και οι σύντομες περίοδοι χωρίς δουλειά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τις συνθήκες απασχόλησης και ανεργίας με την υγεία περίπου 13.500 ατόμων ηλικίας 51 έως 75 ετών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (1992-2010), στη διάρκεια του οποίου υπήρξαν 1.061 εμφράγματα.

Η μελέτη έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έμφραγμα είναι κατά τον πρώτο χρόνο μετά την απώλεια της θέσης εργασίας (αύξηση περίπου 27%), ενώ ο κίνδυνος –που είναι ίδιος σε άνδρες και γυναίκες- αυξάνεται σταδιακά στην περίπτωση αλλεπάλληλων περιόδων ανεργίας του ίδιου εργαζόμενου.

Ως πιθανότερη αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο προβάλλει το άγχος και η ανασφάλεια λόγω της ανεργίας, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα με ποιό ακριβώς τρόπο το στρες αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, κάτι που πρέπει να μελετηθεί περισσότερο στο μέλλον.

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.