Πολιτικό έγκλημα στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Μουσικών ΟΤΑ

Είκοσι δημοτικά Ωδεία, με 500 καθηγητές και 5.500 μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία έχουν βάλει λουκέτο για φέτος…

Το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα από την Πανελλήνια Ένωση Μουσικών ΟΤΑ, καθώς τα δημοτικά ωδεία όλης της χώρας, αν και έπρεπε να ξεκινήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο από τις 25 Σεπτεμβρίου, ακόμη παραμένουν κλειστά, ή κάποια υπολειτουργούν, καθώς το προσωπικό που απαιτείται ουδέποτε προσελήφθη φέτος.

Η Ένωση Μουσικών, με την τελευταία της παρέμβαση, αναφέρει:

• Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι τις μέρες αυτές συντελείται και ολοκληρώνεται ένα πολιτικό «έγκλημα» στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Από αμέλεια ή από πρόθεση, από αδυναμία ή από μεθόδευση, από αδιαφορία ή από προμελέτη τα Δημοτικά Ωδεία που λειτουργούν στο πλαίσιο των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων ως ΝΠΙΔ δεν λειτουργούν. Δεν ξεκίνησε σύμφωνα με το νόμο για τα Ωδεία το εκπαιδευτικό έτος στις 25 Σεπτεμβρίου και τα περισσότερα Ωδεία είναι κλειστά ή υπολειτουργούν.

• Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι καθηγητές σχεδόν στο σύνολό τους εργάζονται ακόμη με το εργασιακό καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου αφού όταν υπήρξε η δυνατότητα πριν λίγα χρόνια να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με βάση το ΠΔ 164 οι Διοικήσεις των Δήμων είχαν αντίθετη γνώμη. Να σημειώσουμε εδώ παρενθετικά ότι από τότε στα ΝΠΔΔ μετατράπηκαν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου ενώ ταυτόχρονα μια σειρά δικαστικών αποφάσεων έχουν κρίνει ότι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που επαναλαμβάνονται για πολλά χρόνια για τον ίδιο καθηγητή, είναι παράνομες.

• Τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων των μνημονίων Ι και ΙΙ ο αριθμός των συμβασιούχων τίθεται σταδιακά σ’ ένα «πρόγραμμα» περιστολής και ελέγχου από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Φέτος τον Ιούλιο με το νόμο 4071 προσδιορίστηκε ,μεταξύ των άλλων, και η διαδικασία έγκρισης του αριθμού των θέσεων σε κάθε Πολιτιστικό Φορέα των Δήμων. Σημειώνουμε ότι μαζί με τα Δημοτικά Ωδεία λειτουργούν παράλληλα στους ίδιους φορείς και άλλες σχολές όπως μπαλέτο, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, ζωγραφική, κόσμημα, φωτογραφία κλπ, οι οποίες έχουν σήμερα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με μας.

• Όμως οι διαδικασίες απ την πλευρά των Υπουργείων δεν έτρεξαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρωτοφανές γεγονός εδώ και δύο μήνες χιλιάδες μαθητές ανά την Ελλάδα, παρά την οικονομική δυσπραγία των οικογενειών τους, να θέλουν αλλά να μην μπορούν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν τις μουσικές τους σπουδές.

• Ταυτόχρονα, εκατοντάδες καθηγητές να παραμένουν άνεργοι, σε καθεστώς αγωνίας και αβεβαιότητας για την επιβίωσή τους αισθανόμενοι συγχρόνως ότι η ποιότητα, η αξία και η κατοχύρωση του εκπαιδευτικού τους έργου στα Δημοτικά Ωδεία υπονομεύθηκε ανεπανόρθωτα. Ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία το πρόβλημα εκτείνεται σε 20 Δημοτικά Ωδεία με 500 περίπου καθηγητές και 5500 μαθητές.

www.unitedreporters.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.