Προανήγγειλε νέα συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβομάδα

http://img.protothema.gr/5F1C4E0EBF3BC5D990A5DDCEF326FFFA.jpgΠιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας ώστε να εκταμιευτεί επείγουσα βοήθεια στην Ελλάδα στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, βλέπει η Άνγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, όμως υπάρχουν πιθανότητες να φτάσουμε σε συμφωνία τη Δευτέρα», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον γερμανικό προϋπολογισμό στη Bundestag.

Η κυρία Μέρκελ απέρριψε την άποψη ότι με γενναίες και μεγάλες αποφάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λύση της ευρωπαϊκής κρίσης σε μια νύχτα.

«Η αναμονή μιας ενέργειας, μιας μαγικής λύσης που θα σηματοδοτούσε την εξαφάνιση όλων των προβλημάτων μας αύριο… αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνοντας «όσα είχαν παραμεληθεί για χρόνια,δεκαετίες, δεν μπορούν να λυθούν σε μια νύχτα και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε βήμα-βήμα».

Η κυρία Μέρκελ αποκάλυψε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως αναγκαστούν να συναντηθούν ξανά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να κλείσουν συμφωνία στο θέμα του προϋπολογισμού των 27 χωρών μελών. Υπενθυμίζεται ότι αύριο και μεθαύριο παρασκευή 23 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μέρκελ: Λύση μέσω μείωσης επιτοκίων και αύξησης του EFSF
Κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές είχε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» των δαιπραγματεύσεων στο Eurogroup.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters η ίδια δήλωσε ότι το κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 μπορεί να καλυφθεί μέσω μιας συνδυαστικής λύσης που θα περιλαμβάνει την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και την επέκταση των εγγυήσεων που δίνονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.

Συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για επέκταση των εγγυήσεων του ΕFSF κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι «πολλές διαφορετικές χώρες της ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα με διαφορετικούς τρόπους».

Νωρίτερα σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφερόταν στη σθεναρή αντίθεση της κυρίας Μέρκελ σε ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στον πυρετό των προετοιμασιών της προεκλογικής της εκστρατείας για μία τρίτη θητεία μέσα στο 2013.

Ολλανδία και Φινλανδία, δύο χώρες με πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, εμφανίζονται στο δημοσίευμα θερμοί υποστηρικτές των πολιτικών πεποιθήσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου με τους πιστωτές ωστόσο να εξετάζουν μία ηπιότερη μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένης μίας μείωσης των επιτοκιών των δανείων προς την χώρα αλλά και την προσωρινή αναστολή πληρωμής τόκων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ξένο μέσο ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά κέρδισε έδαφος με την επιτυχία του να καταφέρει να περάσει άλλο έναν προϋπολογισμό λιτότητας και να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που έδωσαν «ανάσα» στην ελληνική οικονομία, κάνοντάς την πιο ανταγωνιστική.

Ζωή Ψαρρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.