Ενεργοποιούνται δυνάμεις κατάρρευσης της οικονομίας εκτιμά η Κουμουνδούρου
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε για πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης λύσης στο πρόβλημα του χρέους, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της αδιέξοδης συνεδρίασης του eurogroup και την αδυναμία να βρεθεί φόρμουλα για την καταβολή της δόσης στη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Σαμαράς είναι κατώτερος των περιστάσεων, καθώς αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας τη διάσταση απόψεων στους δανειστές.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει ποιο από τα σενάρια, που συζητούνται για τη λύση στο ελληνικό χρέος υποστηρίζει και εάν έχει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει και το τελευταίο ευρώ, όπως έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Έχει χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας, αφού εξαπέλυσε ένας χυδαίο και ανυπόστατο εκβιασμό περί αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων εάν δεν έλθει η δόση» τόνισε ο κ. Τσίπρας για τον πρωθυπουργό, για τον οποίο είπε ότι έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της κυρίας Μέρκελ. «Η άφωνη κυβέρνηση χάνει χρόνο και τον κερδίζει η κυρία Μέρκελ η οποία δεν θέλει να ομολογήσει προεκλογικά ότι οι επιλογές της απέτυχαν. Χάνει αξιοπρέπεια, δημοκρατία, θέσεις εργασίας και η χώρα βυθίζεται» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας σε οξείς τόνους, επισημαίνοντας ότι το δρόμο της επιθετικής διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να τον ακολουθήσει μία κυβέρνηση υποταγμένη στην Γερμανίδα κεγκελάριο. «Μόνο μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να διεκδικήσει λύση» πρόσθεσε, επαναφέροντας την πρότασή του για εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι το πλαίσιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο τρίπτυχο, «τέλος στην άγρια λιτότητα με ακύρωση μνημονίου, πάγωμα αποπληρωμής χρέους σε συνδυασμό με διαγραφή μεγάλου μέρους του και τέλος θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η πρόταση του κόμματός του για πάγωμα στην εξυπηρέτηση του χρέους, αν και λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση, έφτασε να συζητείται στο eurogroup.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πάντως ότι η δόση αργά ή γρήγορα θα δοθεί, όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά πρωτίστως για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, κάτι που θα αποβεί καταστροφικό και για τους δανειστές. Τονίζει ωστόσο σε όλους τους τόνους και έτσι θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, ότι η δόση δεν πρόκειται να δώσει ανάσα στην οικονομία, ούτε βέβαια πειστική απάντηση στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι πλέον.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι υπάρχουν πλέον μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της τρόικας, με την καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης και άρα και η Ελλάδα μπορεί να καταγγείλει το μνημόνιο. Χρησιμοποιώντας δε δραματικούς τόνους τα στελέχη του σημειώνουν ότι με την παράταση της εκκρεμότητας ενεργοποιούνται αυτόματα δυνάμεις κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ίδια τη χώρα.

Γιάννης Μακρυγιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.