Αριθμ. Πρωτ.: 395 πήρε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας που αφορά στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 , και αποστέλλεται: Πρωθυπουργό, Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Εσωτερικών, ΓΓ Περιφέρειας Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ χώρας και κοινοιποιείται στους:  Δήμους Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ΜΜΕ Δυτικής Μακεδονίας:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013-2016

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, αποφάσισε ομόφωνα στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

Το μέτρο της διαθεσιμότητας βρίσκει για λόγους αρχής το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κάθετα αντίθετους, ανεξαρτήτως αν από την εφαρμογή του μέτρου υπάρχουν κάποιοι Δήμοι που δε θίγονται.

Διαπιστώνουμε ότι πίσω από το κάλυμμα των μετατάξεων κρύβεται ο σαφής στόχος των απολύσεων δημοτικών υπαλλήλων που είναι πολύτιμοι για τη στοιχειώδη λειτουργία όσων υπηρεσιών έχουν απομείνει να στέκονται στα πόδια τους μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι συμπαραστεκόμαστε τους δημοτικούς υπαλλήλους που θίγονται από τα τελευταία μέτρα και είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και προτρέπουμε τους Δήμους να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δε θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα που συντελείται ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εργαζομένους της. Άλλωστε είναι γνωστό ότι με τις ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα σε ανθρώπινο δυναμικό στους δήμους μας δίνουμε καθημερινά μια μάχη με ό,τι μέσο διαθέτουμε προκειμένου να σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες στον πολίτη που βάλλεται πανταχόθεν από ισοπεδωτικές και ανάλγητες αποφάσεις.

Το μήνυμα που δίνει η πολιτεία με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 είναι ότι δεν πιστεύει πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πολιτική, θεσμική και οικονομική απαξίωση των αιρετών, η διάθεση κηδεμονίας από το κράτος μέσω της θέσπισης Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας και τα μέτρα της διαθεσιμότητας που οδηγούν σε απολύσεις, αρκούν από μόνα τους για βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι η πολιτεία επιφυλάσσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ρόλο της μαριονέτας και του κομπάρσου.

Για τα οικονομικά των Δήμων θυμίζουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μειώθηκε από το 2009 στο 2012 κατά 60%.  Κατανοούμε απόλυτα τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας, δηλώνουμε ωστόσο κατηγορηματικά ότι από την πλευρά μας δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε αυτόν τον κατήφορο, καθώς τo πλήγμα στην Αυτοδιοίκηση είναι τελικά πλήγμα προς τους πολίτες.

Είναι προφανές ότι η ενορχηστρωμένη αυτή επίθεση στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεπερνάει κάθε πρόθεση “δημοσιονομικής προσαρμογής” καταρρακώνοντας τον θεσμό. Σήμερα που οι δημότες και οι πολίτες έχουν περισσότερο ανάγκη την Αυτοδιοίκηση παρά ποτέ, δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε μέτρα και ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν και απαξιώνουν το ρόλο τον οποίο οι πολίτες μας επέλεξαν να διατελέσουμε.

ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σας αποστέλλουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.