Γιατί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τον συμπληρωματικό ευρω-προϋπολογισμό του 2012 – Ποια κονδύλια χάνονται για την Ελλάδα , επειδή κράτη μέλη πιέζουν για περικοπές

Δάσκαλε που δίδασκες, θα μπορούσε να πει το σύνολο του ελληνικού λαού προς τις ευρωπαίους πιστωτές μας.

Θα μπορούσε να πει επίσης, δώστε αυτά που μας χρωστάτε, και μετά μιλάμε για τα υπόλοιπα. Και δεν αναφερόμαστε στα… κατοχικά δάνεια, αλλά σε πόρους περίπου 700 εκατ. ευρώ που είναι νομικά δεσμευμένα από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και το οποία υπάρχει κίνδυνος να μην καταβληθούν επειδή οι κοινοτικοί αρμόδιοι και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών απέκτησαν… καβούρια στις τσέπες τους, ενώ, εν αμφιβόλω τίθεται και η εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2012 αλλά και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2013.

Την ίδια ώρα, χωρίς κονδύλια έχουν μείνει σημαντικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Erasmus, η ανθρωπιστική βοήθεια, το Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η έρευνα.

Το τι ακριβώς συμβαίνει, προκύπτει από ανακοίνωση του Έλληνα αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου, οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, να χαθούν για την Ελλάδα σημαντικότατα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα οποία είναι νομικά δεσμευμένα για τη χώρα μας.

Τα «έσπασαν» οι ευρωβουλευτές με την Κομισιόν

Οι εξελίξεις, με αφορμή τον κοινοτικό προϋπολογισμό μπορούν να χαρακτηρισθούν έως και δραματικές, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (την Τρίτη συγκεκριμένα) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα «έσπασε» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και πήρε την (δύσκολη) απόφαση να απόσχει των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2013, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για την τροποποίηση του Προϋπολογισμού του 2012.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Το ευρωκοινοβούλιο ζητά να καλυφθεί έλλειμμα εννέα περίπου δισ. ευρώ που έχει προκύψει κατά το τρέχον έτος και αφορά πληρωμές, ενώ κάποια κράτη μέλη (βλέπε Μ. Βρετανία κυρίως) στυλώνουν τα πόδια και λένε «όχι».

Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ,. Παπαστάμκος, η καταβολή των πληρωμών των 9 δισ. ευρώ αποτελεί ανειλημμένη νομική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, καθώς πρόκειται για λογαριασμούς που έχουν ήδη κατατεθεί από τα κράτη μέλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν σε πραγματικά ποσά.

Από αυτά τα ποσά, επρόκειτο να δοθούν και τα 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαστάμκος, που είναι και μέλος της αρμόδιας επιτροπής προϋπολογισμών δήλωσε σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχομένου ναυαγίου για την Ελλάδα:

* 504,7 εκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και 174 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή συνολικά 678,7 εκ. ευρώ υπολείπεται να καταβληθούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2012.

* Η ΕΕ οφείλει – δεσμεύεται νομικώς- να τα καταβάλει στην Ελλάδα. Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ένωση δικαίου, να εμφανίζεται ασυνεπής ως προς τις νομικές δεσμεύσεις της.

* Ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία θεσμικά της όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλούν με κάθε ευκαιρία κράτη και κυβερνήσεις για την ασυνέπειά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την ΕΕ.

* Το αδιέξοδο για τον Προϋπολογισμό του 2012 συνιστά προάγγελο των διαπραγματεύσεων για τον Προϋπολογισμό του 2013, αλλά και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

* Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό άμεσα δημοκρατικά νομιμοποιημένο θεσμικό όργανο της ΕΕ, έστειλε εκ νέου αποφασιστικό μήνυμα διεκδίκησης και υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών με αποδέκτες τους άλλους θεσμικούς εταίρους του στις επικείμενες κορυφαίες διαπραγματεύσεις.

Το αδιέξοδο

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις Κοινοβουλίου – κρατών μελών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 άρχισαν στις 9 Ιουλίου με το Ευρωκοινοβούλιο να επιμένει στην ανάγκη αποφυγής κάθε περιττής μείωσης των δαπανών που θα υπονόμευε τις επενδύσεις που τόση ανάγκη έχει η Ένωση στην αναζήτηση διεξόδου από την κρίση.

Στις 13 Νοεμβρίου όμως διεκόπησαν μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου να απόσχει από την τελική συνεδρίαση λόγω της αδυναμίας των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε κοινή και δη διαπραγματεύσιμη γραμμή

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ προέρχεται από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στη συνέχεια τροποποιεί το Συμβούλιο αλλά δεν μπορεί να εγκριθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη, για το σύνολο και τις επιμέρους συνιστώσες του, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνήθως το Νοέμβριο κάθε έτους.  Στις 23 Οκτωβρίου, η ολομέλεια του Κοινοβουλίου οριστικοποίησε τη θέση του σώματος για τη διαπραγμάτευση αυτή, την οποία διαμόρφωσε με ψηφοφορία στις 4 του ιδίου μήνα η επιτροπή Προϋπολογισμών.

«Στέγνωσαν» τα κοινοτικά κονδύλια

Η απουσία συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για τον κρίσιμο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012, που είναι απαραίτητος για να καταβάλλει η ΕΕ χρήματα στα κράτη μέλη για δαπάνες που έχουν ήδη κάνει για προγράμματα όπως το Erasmus, οδήγησε το Κοινοβούλιο να αποφασίσει, παρά τις εντατικές συνομιλίες με την προεδρία του Συμβουλίου, να απόσχει από την τελική διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό του 2013.

Μετά την απόφαση, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) αποφάσισε να παγώσει τις διαπραγματεύσεις “γιατί δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν μεταξύ του ΕΚ και ορισμένων κρατών μελών για τη χρηματοδότηση ιδιαίτερα σημαντικών προγραμμάτων, όπως το Έρασμος”. Τόνισε ωστόσο ότι “δεν είναι καταστροφικό”, δεν είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους”.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ, Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΚ, Αλέν Λαμασούρ, εξήγησε από την πλευρά του ότι “ήδη από τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν πια κονδύλια για σημαντικά προγράμματα όπως το Erasmus, η ανθρωπιστική βοήθεια, το Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η έρευνα”. “Δυστυχώς παρότι πολλά κράτη μέλη συμφωνούν μαζί μας, υπάρχουν ορισμένα που αρνούνται” αυτή την πραγματικότητα. Μια συνέπεια αυτού είναι κράτη μέλη που χρειάζονται τη βοήθειά μας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία να βρεθούν χωρίς (ευρωπαϊκά) κονδύλια στο τέλος του έτους. Επιθυμία μας είναι σε κάθε περίπτωση να αρχίσουμε και πάλι τη διαπραγμάτευση επί πιο ικανοποιητικής βάσεως με σκοπό να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος Δεκεμβρίου”.

Στις φωτογραφίες, επάνω ψηφοφορία στην Επιτροπή προϋπολογισμών και κάτω οι Αλέν Λαμασούρ (αριστερά) και Μ. Σουλτς.

www.unitedreporters.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.