Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση με το βασικό πρόβλημα που αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Αντ. Σαμαράς: Την άμεση εκταμίευση των 13 δισ. θα ζητήσει από Ρομπάι - Μπαρόζο

Με την ελπίδα ότι το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί το ποσό των 31,5 δισ. ευρώ, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αναμένεται  στις Βρυξέλλες να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας και της τήρησης των συμφωνηθέντων από την πλευρά των πιστωτών, σε μια χρονική στιγμή που συνεχίζεται το…καψώνι με τη δόση.

Ο κ. Σαμαράς, στις συναντήσεις που θα έχει, στο περιθώριο εκδήλωσης για την κατανομή των κοινοτικών πόρων, με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι και πιθανότατα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση του ποσού των 13 δισ. που αφορά τις δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ηδη, στις 14:30 ήταν σε εξέλιξη συνάντηση με τον Μπαρόζο ενώ ακολουθεί στις 16:00 η συνάντησή του με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Εμείς ως Ελλάδα κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Έχει τελειώσει από την πλευρά μας κάθε πρωτοβουλία. Πλέον, οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην Ευρώπη και περιμένουμε να κάνουν αυτό που πρέπει» είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος όμως εμφανίζεται αισιόδοξος, τόσο για την έγκριση, όσο και γα την καταβολή της δόσης.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται, σύμφωνα με συνομιλητές του, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει άμεσα λύση με το βασικό πρόβλημα που αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για την οποία συγκρούεται το ΔΝΤ με το Βερολίνο το τελευταίο διάστημα.

Η σύγκρουση υπερβαίνει την ελληνική πλευρά, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση αποφεύγει να εμπλακεί τουλάχιστον δημόσια στη συζήτηση, αν και έχει καταθέσει τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τα δικά της εναλλακτικά σενάρια.

Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει στους ευρωπαίους αξιωματούχους την ανάγκη να υπάρξει τελική απόφαση στη νέα συνεδρίαση – ορόσημο για την ελληνική υπόθεση του Eurogroup που ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς στην εκδήλωση των «Φίλων της Συνοχής», η οποία γίνεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν και συμμετέχουν 12 Πρωθυπουργοί, θα ζητήσει να αλλάξει η κατανομή των πόρων για την Ελλάδα που έχει γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2008-2009 και να ληφθεί υπόψη η ύφεση και τα νέα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τον Πρωθυπουργό, είναι η αναφορά του κ. Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, μετά η λήξη της συνόδου του Eurogroup, ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και πως οι εταίροι αυτό το αναγνωρίζουν.

Επίσης, μια άλλη θετική εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση – σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά –  είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά διευκρίνισαν ότι απομένουν ορισμένες -λίγες- προαπαιτούμενες δράσεις να εφαρμοστούν.

Το μείζον ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιες είναι οι  εκκρεμότητες και σε ορισμένους υπουργούς υπάρχει ο φόβος μήπως τεθούν άλλα ζητήματα στο δρόμο για την τελική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης, προβληματισμό προκαλεί σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να τοποθετηθούν, η σημείωση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» 6,4 δισ. ευρώ και το ενδεχόμενο να επιβάλλονται και νέα μέτρα, όταν χάνεται ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.