Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας οι βουλευτές που αγνόησαν την κομματική γραμμή

Διαγράφοντας τους έξι βουλευτές που αγνόησαν την κομματική πειθαρχία στη ψηφοφορία για το μνημόνιο 3 ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε πως είναι αποφασισμένος να παλέψει για τη θέση του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την κίνησή του, οπότε τώρα αναμένει το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι διαφωνούντες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Θα επιδιώξουν να τον αμφισβητήσουν εντός ΠΑΣΟΚ ή θα αποχωρήσουν; Και αν συμβεί το δεύτερο ποιοι βουλευτές θα τους ακολουθήσουν; Το άλλοτε κραταιό Κίνημα μετά τις έξι χθεσινές διαγραφές έχει μόλις 26 βουλευτές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μπροστά του δύο κρίσιμα ραντεβού, τα οποία ως ένα βαθμό του προσφέρουν και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Τον προϋπολογισμό και τον ανασχηματισμό. Στην ψήφιση του πρώτου αναμένεται βουλευτές που χθες διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή να ψηφίσουν “ναι”. Ο Κώστας Σκανδαλίδης το έχει ήδη προαναγγείλει. Μπορεί, έτσι, ο πρόεδρος του κόμματος να κάνει μια κίνηση προσέγγισης, ουσιαστικά αποφεύγοντας το επόμενο βήμα, της διαγραφής από το κόμμα μετά τη διαγραφή από την ΚΟ.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να μιλήσει με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που από την αρχή ήθελαν να είναι στο υπουργικό συμβούλιο. Η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου θα εξαρτηθεί από το εάν θα του αφήσουν περιθώρια για αυτό τα δύο στελέχη με τις κινήσεις και τις δηλώσεις τους τις ερχόμενες ώρες και ημέρες. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ μπει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, όπως όλες οι πληροφορίες δείχνουν, τότε θα υπάρξει αντίδραση από την αριστερή πτέρυγα. Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έχει προετοιμάσει το έδαφος της σύγκρουσης με τις ανακοινώσεις της Αριστερής Πρωτοβουλίας ενώ ο Χρήστος Παπουτσής επανεμφανίστηκε μετά από καιρό, θέτοντας μέσω twitter ερωτήματα για το τι κέρδισε η χώρα και το ΠΑΣΟΚ με την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις. Μέχρι σήμερα δείχνει να κρατά τη συμμαχία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πέραν των βουλευτών που “ελέγχει” η στάση του θα είναι “σήμα” και για τους διαφωνούντες, καθώς αν στηρίξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα δυσκολέψει τις κινήσεις τους, ενώ αν διαφοροποιηθεί και αυτός θα δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησης.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινήθηκε στη λογική πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα: “Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως του φάνηκε σαν επικήδειος η ομιλία του Πρωθυπουργού. Και τον δικαιολογώ, γιατί σκέφτεται με όρους κηδείας. Σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στο θάνατο της χώρας”. Υποστήριξε πως “δεν υπήρχε άλλη λύση” από την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πήρε βέβαια αποστάσεις από την επιλογή του προκατόχου του να μην επιδιώξει αυξημένη πλειοψηφία στη διαδικασία έγκρισης του πρώτου μνημονίου.

Star-Fm.gr:Έχουμε και την ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη

Γιάννης Αντύπας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.