Η πρώτη επανένταξη λύκου στο φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας

Ο «Προκόπης» πήρε τα βουνά στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης ΚερκίνηςΤην πρώτη στην Ελλάδα επανένταξη λύκου στο φυσικό του περιβάλλον πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

Ο Προκόπης είναι ένας από τους περίπου 600 λύκους που ζουν στη χώρα μας και είχε εντοπιστεί το περασμένο καλοκαίρι σε πολύ άσχημη κατάσταση καθώς έφερε πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο. Σήμερα τόσο η όρασή του όσο και το τρίχωμά του έχουν αποκατασταθεί και έχει αποκτήσει και πάλι φυσιολογικό βάρος.

Για τέσσερις μήνες ο λύκος παρέμεινε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Άγριας Ζωής του «Αρκτούρου» όπου δέχθηκε τις φροντίδες της επιστημονικής ομάδας της οργάνωσης και των εξειδικευμένων κτηνιάτρων για την άγρια ζωή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας κυρίας Νατάσας Κομνηνού.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης του Προκόπη πραγματοποιήθηκε σε δασική περιοχή στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης

Η θήρα λύκων στην Ελλάδα απαγορεύεται από το 1992, ωστόσο συχνά ζώα βρίσκονται σκοτωμένα από πυροβόλο όπλο, δηλητηριασμένα δολώματα ή παγάνες. Εκτιμάται ότι περίπου 25% του ελληνικού πληθυσμού λύκων χάνεται από ανθρωπογενή αίτια.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η θανάτωση λύκων στη χώρα μας θα περιοριστεί σημαντικά εάν υπάρχει στήριξη των κτηνοτρόφων με ένα αξιόπιστο σύστημα αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκαλούν αυτά τα σαρκοφάγα ζώα στο ζωικό κεφάλαιο αλλά και εάν εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα στις εκτροφές με χρήση ποιμενικών σκύλων, τοποθέτηση ειδικών ηλεκτροφόρων φρακτών κλπ.

Ο «Αρκτούρος» διατηρεί το «Καταφύγιο του Λύκου» σ’ ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων. Εκεί φιλοξενούνται εννέα λύκοι των οποίων η επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον δεν είναι δυνατή.

Τράτσα Μάχη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.