Συνεχάρη τον αμερικανό πρόεδρο ο Μιτ Ρόμνεϊ ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του

Συγχαρητήρια για τη νίκη Ομπάμα από πλήθος ηγετών και αξιωματούχωνΟ Μιτ Ρόμνεϊ είπε νωρίς την Τετάρτη το πρωί  στους υποστηρικτές του ότι «μόλις τηλεφώνησα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρώ για τη νίκη του». Ο ηττηθείς Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία δήλωσε ότι σε «μία εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική…προσεύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει να καθοδηγήσει το έθνος μας».

«Πιστεύω στην Αμερική. Πιστεύω στον αμερικανικό λαό», είπε ο Ρόμνεϊ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Βοστώνη.

«Έβαλα υποψηφιότητα γιατί ανησυχώ για την Αμερική. Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά οι αρχές μας διαρκούν».

Ο ίδιος είπε ότι προσεύχεται για την επιτυχία του Ομπάμα και της χώρας αφού κατά την χθεσινή ημέρα των εκλογών είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι έχει προετοιμάσει μόνο νικητήρια ομιλία.

«Μακάρι να είχα μπορέσει να εκπληρώσω τις προσδοκίες σας να οδηγήσω τη χώρα σας σε μία νέα κατεύθυνση», είπε ο Ρόμνεϊ προτού ανέβει στη σκηνή μαζί του η σύζυγός του, Αν, η οικογένειά του και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν.

«Αλλά το έθνος επέλεξε άλλον ηγέτη κι έτσι η Αν και εγώ θα συνταχθούμε μαζί σας για να προσευχηθούμε θερμά για εκείνον και για αυτό το μεγάλο έθνος».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικράτησε του Ρόμνεϊ σε μια σειρά από πολιτείες-κλειδιά παρά την αργή οικονομική ανάκαμψη και το επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας που επισκίασαν την προεκλογική του εκστρατεία.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο Ομπάμα επανεξελέγη αργά το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) αλλά η ομάδα του Ρόμνεϊ περίμενε για περισσότερο από μία ώρα μέχρι να συμφωνήσει με το εκλογικό αποτέλεσμα στο Οχάιο.

Συγχαρητήρια στον Ομπάμα από το Ισραήλ για τη νίκη του
Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ συνεχάρη την Τετάρτη τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, επικρίνοντας συνάμα τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προέβλεπαν όξυνση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών εξαιτίας της συμπάθειας που εξέφρασε στο πρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις είναι υπέρ του Ισραήλ τόσο σε πολιτικό (και) οικονομικό επίπεδο, όσο και στον τομέα της ασφάλειας, διότι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και αξίες. (Η εκλογή του) Μπαράκ Ομπάμα για εμάς ήταν μία από τις πιο ευαίσθητες στιγμές», δήλωσε ο Σαλόμ, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

«Εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο και πως θα υπάρξει μία αντιπαράθεση κατά τη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα πλανώνται», πρόσθεσε.

Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε πως υπάρχει μία «διάσταση» ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά το «χρονοδιάγραμμα», που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των πυρηνικών του Ιράν. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, όπως επικαλείται η ραδιοφωνία των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε την βεβαιότητα πως ο «πρόεδρος Ομπάμα θα είναι εξαιρετικός για το Ισραήλ στη δεύτερη θητεία του».

Απεναντίας, ο βουλευτής της εργατικής αντιπολίτευσης Αβιχάι Μπράβερμαν επέκρινε τον Νετανιάχου διότι «επί μία τριετία διέπραξε το λάθος να υποστηρίζει τους ακραίους δεξιούς ρεπουμπλικάνους (το κόμμα του Ρόμνεϊ) αποβλέποντας στην εκθρόνιση του Μπαράκ Ομπάμα».

Συγχαρητήριες δηλώσεις για την επανεκλογή Ομπάμα από ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε την Τετάρτη πως είναι «πολύ χαρούμενος» για την επανεκλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα» έγραψε στα ολλανδικά ο Βαν Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως είναι ευκολότερο να συνεργάζεται κανείς με έναν αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του γιατί είναι λιγότερο απορροφημένος με τα εθνικά θέματα.

«Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι αμερικανοι πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε αναγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά», τόνισε ο Γιούνκερ.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Ελιο Ντι Ρούπο συνεχάρη τον Ομπάμα για τη νίκη του την οποία χαρακτήρισε ως ένα «ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον των ΗΠΑ, όλου του κόσμου, αλλά και το δικό μας».

«Οι Αμερικανοί ψήφισαν για μια Αμερική περισσότερο δίκαιη και ανεκτική», πρόσθεσε.

Ο Ντι Ρούπο χαιρέτισε «τις προοδευτικές ιδέες και τις επιλογές της διεθνούς πολιτικής του Ομπάμα που προωθούν μια πολύπλευρη προσέγγιση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό».

«Θερμά συγχαρητήρια στον φίλο μου Μπαράκ Ομπάμα. Ανυπομονώ  να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», έγραψε στο Twitter του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

Δηλώσεις Τζορτζ Σόρος
Ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι η επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ θα ανοίξει «την πόρτα σε μια πιο λογική πολιτική».

Ο Σόρος, ο οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στο Δημοκρατικό κόμμα, δήλωσε στο Ρόιτερς: «Χάρηκα πολύ που κέρδισε ο πρόεδρος Ομπάμα. Το αμερικανικό εκλογικό σώμα απέρριψε τις ακραίες θέσεις, ανοίγοντας την πόρτα για μια πιο λογική
πολιτική. Ευτυχώς οι εκλεγμένοι Ρεπουμπλικανοί θα γίνουν καλύτεροι εταίροι τα επόμενα χρόνια, πρωτίστως αποφεύγοντας το αποκαλούμενο fiscal cliff (τον δημοσιονομικό γκρεμό)».

«Δημοσιονομικός γκρεμός» χαρακτηρίζεται ο συνδυασμός των περικοπών των δαπανών και της ετήσιας αύξησης των 500 δις δολαρίων στους φόρους που προγραμματίζονται για τις αρχές του επομένου έτους.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το fiscal cliff μπορεί να σύρει την αμερικανική οικονομία ξανά σε ύφεση εάν οι αρχές αποτύχουν να δράσουν, κάτι το οποίο θα είχε αρνητικές επιδράσεις παγκοσμίως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.