“Ψαλίδι” και στα επιδόματα τριτέκνων

Ακόμη πιο βαθιά μπαίνει το “μαχαίρι” στις συντάξεις, όπως προβλέπει νέο σχέδιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση στο παραπέντε της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο αποσύρονται τα σχέδια για αναδρομική εισφορά στο εφάπαξ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αντί της αρχικής μείωσης από 3% εως 12% για συντάξεις -κύριες και επικουρικές- που το άθροισμά τους είναι πάνω από 1.000 ευρώ, προβλέπεται μείωση από 5% έως 15% σε 3 κλίμακες. Συγκεκριμένα, το σενάριο προβλέπει:

Μείωση 5% σε όλο το ποσό για συνταξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι από 1.000 έως 1.500 ευρώ
Μείωση 10% για άθροισμα συντάξεων από 1.501 έως 2.000 ευρώ και
Μείωση 15% για άθροισμα συντάξεων από 2.001 ευρώ και πάνω.

Η μείωση αυτή θα γίνεται πάνω στο ποσό που έχει απομείνει από όλες τις προηγούμενες μειώσεις. Έτσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων 1.500 ευρώ θα έχει μηνιαία μείωση 75 ευρώ ή 900 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, από τις νέες περικοπές των συντάξεων απώλειες θα υποστούν περίπου 900.000 συνταξιούχοι, σε όσους δηλαδή υπολογίζεται ο αριθμός αυτών που παίρνουν από κύριες και επικουρικές συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Οι νέες περικοπές σε συντάξεις -κυριες και επικουρικές- αλλά και το κόψιμο των δώρων των συνταξιούχων μαζί με τις περικοπές των εφάπαξ προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικάτων.

“Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι θα κοπούν οι συντάξεις από 3% έως 12%, σήμερα μας λένε για 5% έως 20%. Αυτό συνεπάγεται ότι πάνε σε κεντρική εξαθλίωση όλους τους συνταξιούχους” δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων του ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος.

“Και πάλι οι μισθωτοί και πάλι οι συνταξιούχοι. Αυτό το 5%, 10%, 15%, 20%, 25% που έρχεται για να επιβάλλει καινούργιες μειώσεις στις συντάξεις είναι μια πρόκληση” τόνισε ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.

“Ψαλίδι” και στα επιδόματα τριτέκνων

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελειο της κυβέρνησης φαίνεται να καταλήγει και στις περικοπές των επιδομάτων των τριτέκνων για τους οποίους προτείνεται ανώτατο πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος 33.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό κόβονται τα επιδόματα. Συγκεκριμένα:

Για εισόδημα από 22.000 έως 33.000 ευρώ θα δίνεται το 1/3 του επιδόματος
Για εισόδημα από 11.000 έως 22.000 ευρώ θα δίνονται τα 2/3 του επιδόματος και
Για εισόδημα μικρότερο από 11.000 ευρώ θα δίνεται όλο το επιδομα των περίπου 260 ευρώ.

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.