«Προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς» – Κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ

Το κόψιμο της εκπομπής της ΝΕΤ «Πρωινή Ενημέρωση», που παρουσίαζαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη, αποφάσισε τη Δευτέρα η διοίκηση της ΕΡΤ.
Ο διάλογος των δύο δημοσιογράφων, το πρωί της Δευτέρας, είναι ο παρακάτω:

Μ.Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση.

Κ.Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;

Μ.Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

Κ.Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;

Μ.Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε -σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται- που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

Κ.Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγγνώμη;

Μ.Κατσίμη. Δεν ξέρω…

Κ.Αρβανίτης. Πω πω, δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

Μ.Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΡΤ αναφέρεται: «Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων.

» Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

» Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής ‘Πρωινή Ενημέρωση’ της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Η απόφαση της ΕΡΤ για το κόψιμο της εκπομπής προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητεί ανάκληση της απόφασης ή αλλιώς, όπως αναφέρει, εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά.

» Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα.

» Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη ‘Πρωινή Ενημέρωση’ συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών.

» Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία. Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ».
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το κόψιμο της εκπομπής απαράδεκτη ενέργεια, «που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου».

«Η άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

Αντίδραση υπήρξε και από την ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η ΑΔΕΔΥ με μεγάλη ανησυχία πληροφορήθηκε το ‘κόψιμο’ της εκπομπής ‘Πρωινή Ενημέρωση’ της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, επειδή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συντελεστές της άσκησαν κριτική ή σχολίασαν θέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

» Η ενέργεια αυτή που συγκυριακά ακολουθεί τη σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της γνωστής λίστας Λαγκάρντ, ενισχύει τους φόβους μας ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες λογοκρισίας, σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές και έχει ανάγκη από την διαφύλαξη της ελευθεροτυπίας και την άσκηση του λειτουργήματος της έντιμης και ερευνητικής δημοσιογραφίας.

» Η ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την απαράδεκτη αυτή απόφαση και καλεί τόσο την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν όσο και τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσουν άμεσα αυτήν την απόφασή τους».

Ερωτηθείς τη Δευτέρα ο κ. Δένδιας αν πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατά της βρετανικής εφημερίδας απάντησε ότι η υπόθεση εξετάζεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ για το κόψιμο της «Πρωινής ενημέρωσης»
Με κινητοποιήσεις απαντούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ για την διακοπή της εκπομπής«Πρωινή ενημέρωση». Σε έκτακτη γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να ζητήσουν προς τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, στις 06:00 το πρωί.

Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣY, σε συνεργασία με την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΠΤΥΜ, αποφάσισε την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας για την Τρίτη 30 Οκτωβρίου από τις 06:00-08:00 το πρωί «σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για τη λογοκρισία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση».

«Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης και αναιτιολόγητης απόφασης της γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ και δηλώνουμε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις  μας για το δικαίωμα της ελεύθερης ενημέρωσης» αναφέρει η ΠΟΕΣΥ.

Οι δημιοσιογράφοι της ΕΡΤ καταδικάζουν την «πρωτοφανή και αναιτιολόγητη ενέργεια» του κ. Λιάτσου, να «κόψει» από την «Πρωϊνή Ενημέρωση» τους παρουσιαστές Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη.

«Η απαράδεκτη απόφαση της λογοκρισίας, έρχεται να προστεθεί σε αλλεπάλληλες καθημερινές παρεμβάσεις στην ενημέρωση της ΝΕΤ (εκπομπές και δελτία ειδήσεων) που αποδεικνύουν ότι κάποιοι θεωρούν το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ιδιοκτησία του Μεγάρου Μαξίμου». Οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ, υπενθυμίζουν στην Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΝΕΤ, ότι οι πολίτες πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος για να έχουν πολυφωνική και πλουραλιστική δημόσια τηλεόραση.

«Απαιτούμε: Την άμεση ανάκληση της ‘δίωξης’ των παρουσιαστών της «Πρωϊνής Ενημέρωσης» και την διασφάλιση της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτό που συνέβη σήμερα και δεν τόλμησαν επί σειρά ετών να το πράξουν οι διοικήσεις της ΕΡΤ, θίγει όχι μόνο τους συντελεστές της συγκεκριμένης εκπομπής, αλλά το σύνολο των δημοσιογράφων. Η ακύρωση της ελευθεροτυπίας, προσβάλλει τη δημοκρατία” αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους».

 

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.