Από τη Νέα Υόρκη έως την Τoσκάνη η κρίση δεν αγγίζει την αγορά πολυτελών κατοικιών

Όταν πριν από έναν χρόνο η 22χρονη Εκατερίνα αποφάσισε να σπουδάσει στη Νέα Υόρκη, ο πατέρας της Ντιμίτρι της αγόρασε μια πολυτελή κατοικία στο Μανχάταν.

Ένα ρετιρέ με δέκα δωμάτια και μια τεράστια ταράτσα 193 τετραγωνικών μέτρων στο δυτικό Σέντραλ Παρκ, αντί του ποσού των 88 εκατομμυρίων δολαρίων. Το διαμέρισμα ανήκε στην οικογένεια του Σάντι Βέιλ, του πρώην επικεφαλής της Citigroup. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο 45χρονος Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ένας ρώσος ολιγάρχης της βιομηχανίας των λιπασμάτων, που σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» είναι ο 100ός πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο 13ος στη Ρωσία, τακτοποίησε την κόρη Εκατερίνα, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ αγοράς για ένα και μόνο διαμέρισμα στο Μανάχαταν, και δείχνοντας, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», με το καλύτερο τρόπο το γιατί οι τιμές στα πανάκριβα ακίνητα όχι μόνο αντέχουν στην κρίση, αλλά και αυξάνονται! Το παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό.

Πριν από λίγες ημέρες, ένα άρθρο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έκανε μεταξύ άλλων λόγο για τις υψηλές τιμές στις οποίες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πωλούνται πολυτελή ακίνητα στην περιοχή του Κιάντι (γνωστή για τα κρασιά της), στην περιφέρεια της Τοσκάνης. Γύρω στα 5,5 εκατ. ευρώ για ένα ακίνητο 110 στρεμμάτων κοντά στο Παντζάνο, 4,5 εκατ. ευρώ για μια αποικιακού τύπου ανακαινισμένη κατοικία όχι μακριά από το Γκαϊόλε (επαρχία της Σιένα), και 5,6 εκατ. ευρώ για μια βίλα με πανοραμικά μπαλκόνια, θερμαινόμενη πισίνα και ξεχωριστό χώρο για τους φιλοξενούμενους στο Κιάντι.

Και τα νούμερα αυτά δεν είναι τίποτα. Στη λίμνη του Κόμο, στη Λομβαρδία, ακίνητο που περιλαμβάνει βίλα 1.200 τ.μ. διακοσμημένη σε στυλ 17ου αιώνα από τον Λοντοβίκο Πολιάγκι – τον άνθρωπο που σχεδίασε τον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου (Duomo) -,  πισίνα, «εξωτικό πάρκο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αγγελία, δεύτερη βίλα, κτίριο τριών ορόφων για το προσωπικό, θερινή κατοικία και θερμοκήπιο, πωλείται προς 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το «μέσο» σπίτι. Υπάρχει ένα τμήμα της αγοράς ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, τόσο στην Ιταλία όσο και αλλού, τελείως αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα που γνωρίζουμε, αυτήν των τιμών των ακινήτων που πέφτουν, όταν μιλάμε για το «μέσο» σπίτι.

Βέβαια σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, ακριβώς για να τον επιβεβαιώνουν. Τα στοιχεία από το «παρατηρητήριο εξαιρετικά πολυτελών ακινήτων» που έχουν συστήσει οι οίκοι Tirelli & Partners και Nomisma, δείχνουν πως στο πρώτο 6μηνο του έτους οι τιμές στα ακριβά ακίνητα υποχώρησαν κατά 2,3% στο Μιλάνο, έπειτα από μακρά περίοδο «αντοχής στην κρίση». Οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν, ενώ τα ακίνητα που πουλήθηκαν ως ποσοστό επί της συνολικής προσφοράς έπεσαν από το 24,9% πέρυσι στο 7% φέτος. Παράλληλα αυξήθηκε κατά μερικούς μήνες το διάστημα όπου ένα ακίνητο παραμένει απούλητο. Οπως, όμως, σημειώνουν οι δύο οίκοι, «η μικρή αυτή πτώση αφορά μόνο τα ακριβά ακίνητα.

Τα πάρα πολύ ακριβά ακίνητα δεν τα ακουμπά η κρίση. Οι εν δυνάμει αγοραστές ανήκουν στην πιο υψηλή εισοδηματική κατηγορία και ζητούν πλέον όλο και μεγαλύτερα σπίτια, με την επιφάνεια να έχει αυξηθεί από τα 190 στα 240 τ.μ.». Στην καρδιά του Μιλάνου, σε συνοικίες όπως οι Βενέτσια, Ντούζε και Μπρέρα, η κρίση δεν έχει επηρεάσει καθόλου τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Ρώμη στις συνοικίες Πράτι-Σαλάριο και Τριέστε. Και ενώ, όπως γράφει η «Κοριέρε ντέλα Σέρα», την τελευταία δεκαετία οι αγοραστές ήταν μόνο Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, πλέον είναι όλο και περισσότερο Ρώσοι, Κινέζοι και Ασιάτες.

Το προφίλ τους; «Εχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 200.000 δολαρίων και προσωπική περιουσία άνω των 3 εκατ., που συχνά έχουν κληρονομήσει. Ανήκουν σε κλειστές λέσχες για ελίτ, ασχολούνται με φιλανθρωπικά έργα, τα παιδιά τους πηγαίνουν σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία και οι ίδιοι είναι πάρα πολύ απαιτητικοί όταν ψάχνουν για ακίνητα».

Υποχωρούν τα ακριβά, όχι τα πολύ ακριβά!
Οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν, ενώ τα ακίνητα που πουλήθηκαν ως ποσοστό επί της συνολικής προσφοράς έπεσαν από το 24,9% πέρυσι, στο 7% φέτος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οπως όμως σημειώνουν, «η μικρή αυτή πτώση αφορά μόνο τα ακριβά ακίνητα. Τα πάρα πολύ ακριβά ακίνητα.

Γιώργος Φιντικάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.