Να χάσουν τη δουλειά τους κινδυνεύουν 20 χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι, σε σύνολο 56.000 που εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα

Από τις συγχωνεύσες των τραπεζών απειλούνται 20.000 υπάλληλοι Σύμφωνα με το Έθνος, με την ολοκλήρωση των νομικών συγχωνεύσεων οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα κληθούν να συρρικνώσουν το νέο δίκτυο που θα προκύψει από τη συνένωση των τραπεζών, ενώ σταδιακά -και σε βάθος διετίας- θα απομακρύνουν και το «πλεονάζον» εργατικό δυναμικό.

Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ του κάθε νέου σχήματος.

Στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την οποία μετ΄ επιτάσεως ζητά η τρόικα. Το 2015 εκτιμάται ότι θα έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες 20.000 άτομα, είτε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή συνταξιοδότησης είτε λόγω απόλυσης.

Οι διοικήσεις καλούνται, λοιπόν, να βρουν την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τις διπλοκαλύψεις των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και το πλεονάζον προσωπικό.

Οι τράπεζες Εθνική-Eurobank, Alpha-Emporiki, και το τριπλό σχήμα Πειραιώς-Αγροτική-Γενική έχουν σήμερα πανελλαδικά δίκτυο 2.500 καταστημάτων.

Στην αρχή του 2013, που θα ολοκληρωθούν οι νομικές συγχωνεύσεις, θα πρέπει να κλείσουν περίπου 450 καταστήματα και αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.500 με 5.000 εργαζόμενοι θα είναι υπεράριθμοι.

Μάλιστα στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό διπλοκάλυψης φτάνει ακόμα και το 40%, αφού τα τραπεζικά καταστήματα είναι κυριολεκτικά το ένα απέναντι από το άλλο.

Οι διοικήσεις, λοιπόν, έχουν δύο επιλογές μπροστά τους:

Πρώτον, περιμένουν τα επόμενα δύο χρόνια τη συνταξιοδοτική ωρίμανση μέρους του προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα τριετίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων τους θα έχει συνταξιοδοτηθεί μέχρι τότε. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα «οδηγήσουν» στη σύνταξη αρκετούς που θεμελιώνουν δικαίωμα.

Δεύτερον: Εξετάζουν προγράμματα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου με οικονομικά κίνητρα για συγκεκριμένα τμήματα του προσωπικού, όπου δηλαδή προκύπτει διπλοκάλυψη, χωρίς να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη.

Οτι έρχονται απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι γνωστό εδώ και μήνες. Η επιταγή της τρόικας ήταν ξεκάθαρη και από τις δηλώσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που από τον περασμένο Μάρτιο κατέστησε σαφές ότι μία από τις αρμοδιότητές του είναι να εκτιμά τη «βιωσιμότητα» κάθε τραπεζικού καταστήματος, ώστε να αποφασίζει -σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας- αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του ή αν θα κλείσει.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΤΧΣ, κ. Τάκης Θωμόπουλος, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει: Στις εισηγήσεις του ΤΧΣ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις προσωπικού, περικοπή bonus κ.λπ. «Δυστυχώς ορισμένες απολύσεις ίσως πρέπει να γίνουν, αλλά όχι μαζικά» και είχε φέρει ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Εθνικής, όπου ένα 10%-15% του προσωπικού βρίσκεται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης.

www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.