Οι τρεις πολιτικοί, οι ανεπάγγελτες νοικοκυρές και οι λογαριασμοί που έκλεισαν μετά τη διαρροή

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δημοσίευση της φερόμενης ως “λίστας Λαγκάρντ”, από το περιοδικό HOT DOC, του Κώστα Βαξεβάνη, το οποίο κυκλοφόρησε  στα περίπτερα το Σάββατο.

Το περιοδικό αναφέρει ότι η λίστα Λαγκάρντ με τους 2059 καταθέτες της ελβετικής τράπεζας HSBC, δεν είναι απαραίτητα ένοχοι φοροδιαφυγής.

Η λίστα περιλαμβάνει Έλληνες επιχειρηματίες που διακινούν τεράστια ποσά, ενώ παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, στη λίστα αναφέρονται μόνο τρία ονόματα πολιτικών, εκ των οποίων ο ένας έχει πεθάνει.

Επίσης, εμφανίζονται στη λίστα γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες εταιρειών που έχουν σήμερα πτωχεύσει, αλλά και ονόματα της Show bizz.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και ανεπάγγελτες νοικοκυρές και συνταξιούχοι, που ίσως χρησιμοποιήθηκαν ως αχυράνθρωποι για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Επίσης εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις μερικών εκατομμυρίων ηθοποιοί, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως αναφέρει το περιοδικό μερικοί από αυτούς είναι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη, είναι εμφανές πως μεγάλο τμήμα καταθέσεων δεν δικαιολογούνται για τα εισοδήματα των καταθετών. Απόδειξη είναι πως οι περισσότεροι λογαριασμοί έκλεισαν μετά την ενημέρωση της τράπεζας ότι υπάρχει διαρροή στοιχείων.

Αποσπάσματα από το HOT DOC

“… Κάποιος από αυτούς που ήταν αποδέκτες της λίστας, θεώρησε πως η αναφορά της τα δύο τελευταία χρόνια, ήταν περισσότερο για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, παρά για αποκάλυψη της αλήθειας. Μας τα διαβίβασε λοιπόν, με ένα σύντομο σημείωμα το οποίο έλεγε, πως η λίστα αυτή, με τα 2059 ονόματα, προερχόμενη από πολιτικά πρόσωπα, βρίσκεται στα χέρια ατόμων που διενεργούν πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς ή στην καλύτερη περίπτωση απειλούν προκειμένου να μην δημοσιοποιηθεί.

Ο κάτοχος της λίστας υποστήριζε πως έχουν δημιουργηθεί διάφορες “πειραγμένες” λίστες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με σκοπό την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, αλλά και τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η λίστα που μας δόθηκε ήταν ένα αρχείο σε μορφή excel με 2019 υποαρχεία. Το καθένα από αυτά περιείχε μια καρτέλα της Τράπεζας HSBCμε στοιχεία καταθέτη, ημερομηνία ανοίγματος λογαριασμού, πρόσωπα που συνδέονται μαζί του, κίνηση ποσών και συνθηματικά συναλλαγών. Στην κάθε καρτέλα υπήρχε η καταγραφή των διαλόγων μεταξύ της Τράπεζας και του πελάτη που οδηγούσε σε συναλλαγή.”

“Ο έλεγχος και οι επικοινωνίες που είχαμε”, οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη λίστα ελλήνων καταθετών στην HSBC έως το 2007 που ξεκίνησαν οι διαρροές. Άρα η λίστα αυτή ταυτιζόταν με τη “Λίστα Λαγκάρντ”. Δεν μπορούμε όμως να ελέγξουμε αν πρόκειται για τη λίστα που παρέλαβε ο Παπακωνσταντίνου ή για κάποια που διαμορφώθηκε αργότερα με αφαίρεση ονομάτων, στα πλαίσια ενδεχομένως προσπάθειας απόκρυψης στοιχείων”.

www.news247.gr

Δείτε: Τα ονόματα που δημοσίευσε ο Κώστας Βαξεβάνης στο HOT DOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.