Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη χτες το απόγευμα στη Σιάτιστα πλήθος πιστών, ο κλήρος και οι Αρχές της περιοχής

Ο κ. Βαρθολομαίος είναι προσκεκλημένος της μητρόπολης Σισσανίου και Σιατίστης και πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή. Η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου και ο μητροπολίτης της οικείας μητρόπολης κ. Παύλος καλωσόρισαν τον εκλεκτό προσκεκλημένο στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο Σιάτιστας, όπου είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Νωρίτερα είχε φτάσει στη Σιάτιστα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος υποδέχτηκε τον προκαθήμενο της ορθοδοξίας. Στην επίσκεψή του τον Πατριάρχη συνοδεύουν πολλοί μητροπολίτες από διάφορες μητροπόλεις της χώρας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Παρόντες στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Βοΐου και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.

Η δήμαρχος προσφώνησε τον κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο επέδωσε το Κλειδί της Πόλης, προσφορά που αποτελεί ανώτατη τιμητική διάκριση. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε στο πλήθος των πιστών. Ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας έφτασε στη Σιάτιστα οδικώς από το Σιδηρόκαστρο, όπου ολοκλήρωσε πολυήμερη επίσκεψη στο νομό Σερρών. Πρέπει να υπάρξει «αγώνας για την καλλιέργεια της ιδέας της ανοχής και της κατανόησης της διαφορετικότητας του άλλου. Αγώνας εναντίον των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον του ρατσισμού», ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη από τις Σέρρες, απευθυνόμενος σε μαθητές σχολείων. Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε μαθητές του Χριστού. Χριστιανοί. Και πώς θα το δείξουμε; Εάν αγαπάμε ο ένας τον άλλο χωρίς διακρίσεις, χωρίς όρια, χωρίς κρατούμενα».

Σε μια τεταμένη περίοδο, ρατσιστικών εξάρσεων, άφησε ένα σημαντικό μήνυμα. Ένα μήνυμα αγάπης, συμπορευόμενο με τα λόγια του Χριστού, «Αγαπάτε Αλλήλους».
Μετά την υποδοχή ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη με πομπή στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τέλεσε Μέγα Εσπερινό. Ο προϊστάμενος του ιερού ναού, αρχιμανδρίτης Στέφανος Λαμπρόπουλος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής θα προσφώνησαν τον επίσημο προσκεκλημένο. Ακολούθησε ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε η δήμαρχος Βοΐου προς τιμή του προκαθήμενου της ορθοδοξίας, στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό».

Σήμερα Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Σιάτιστας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Θα προσφωνήσει ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και θα μιλήσει ο Παναγιότατος. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εκκλησιαστικό μουσείο και γεύμα που θα παραθέσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο ξενοδοχείο «Σιάτιστα».

Το απογευματινό πρόγραμμα αρχίζει με ξενάγηση στο αρχοντικό Πούλκως, στη διατηρητέα οικία Ντέρου και στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής. Έπεται στις 6.30 μ.μ. το ιερατικό συνέδριο στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου, ενώ στις 7.30 μ.μ. στο Τραμπάζειο Γυμνάσιο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής στον οικουμενικό Πατριάρχη. Στις 9.30 το βράδυ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του κ. Βαρθολομαίου.

Αύριο Σάββατο τελευταία ημέρα της τριήμερης περιοδείας ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας θα επισκεφτεί την Εράτυρα και θα γίνει δεκτός στις 9.30 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου. Θα προσφωνήσει ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Αλεξίου και θα αντιφωνήσει ο Παναγιότατος. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί τα ερείπια του παλαιού Επισκοπικού Ναού στο Σισάνι, ενώ η αρχαιολόγος Μαρία Τσιάπαλη θα τον ξεναγήσει στον αρχαιολογικό χώρο. Από κει θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, όπου θα τελέσει δοξολογία. Θα προσφωνήσει ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μητρούδης και θα ακολουθήσει αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στη συνέχεια ο Παναγιότατος θα τελέσει αγιασμό θεμελίωσης Εκκλησιαστικού Μουσείου και τα εγκαίνια ανακαινισθέντος κτιρίου Ιεράς Μονής.

Στις 12 το μεσημέρι ο παναγιότατος θα βρίσκεται στη Σιάτιστα, όπου θα παραθέσει γεύμα ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
Η τριήμερη παραμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψή του στις 5 το απόγευμα στην Ιερά Μονή Μικροκάστρου. Θα προσφωνήσει η Καθηγούμενη Μοναχή Θεολογία και θα μιλήσει ο Παναγιότατος.

Αύριο βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει από τη Σιάτιστα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

One thought on “Μεγαλειώδης υποδοχή Βαρθολομαίου στη Σιάτιστα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.