Σενάρια με συντελεστές από 0,1% έως 2% για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/A3A34C910B000F0DD6C5D247C9BF003A.jpgΝέο γύρο ταλαιπωρίας για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων επιφυλάσσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που σχεδιάζεται για το 2013 με στόχο έσοδα 3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στη διάθεσή του την πλήρη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων και των ιδιοκτητών τους και εξετάζει το ενδεχόμενο νέας υποβολής του εντύπου Ε9 στις αρχές του έτους για να γνωρίζει επί ποιων ιδιοκτησιών θα επιβάλει τον νέο φόρο.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων σχεδιάζεται με συντελεστές από 0,1% έως και 2%, θα επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη με σπίτια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου κατά πάσα πιθανότητα χωρίς αφορολόγητο όριο. Η πρώτη «μοιρασιά» που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών δίνει φόρους 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, 500 εκατ. ευρώ από ακίνητα νομικών προσώπων (από 280 εκατ. ευρώ που απέδιδε ο ΦΑΠ) και 2 δισ. ευρώ από ακίνητα, πλην αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων. Κλίμακα όμως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Τα μεγάλα αγκάθια στην οριστικοποίηση του νέου φόρου που θα αντικαταστήσει ΦΑΠ και ειδικό τέλος ακινήτων από το επόμενο έτος αφορούν το αν θα υπάρχει τελικά ή όχι αφορολόγητο όριο, το θέμα των αγροτεμαχίων και αν θα υπάρχει αφορολόγητο για τους αγρότες.

Χθες στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε ακόμα μία σύσκεψη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συγκεκριμένα τους Α. Βεσυρόπουλο από τη ΝΔ, Α. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αλλά εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τον νέο φόρο στη βάση των στοιχείων της ΓΓΠΣ.

Πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι για να γίνει δίκαιη κατανομή του φόρου δεν θα πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο.

Αν μπει αφορολόγητο 100.000 ευρώ, τότε περισσότεροι από επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο και τα 3 δισ. ευρώ θα πέσουν στις πλάτες του 26% των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με το σκεπτικό αυτό διαφώνησε έντονα ο κ. Μακρυπίδης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει αφορολόγητο.

Στο θέμα της κλίμακας παρουσιάστηκε μια πρόταση με συντελεστές 0,1% – 0,15% για αντικειμενική αξία έως 100.000 ευρώ, 0,2% για το κλιμάκιο 100.000 – 200.000 ευρώ, 0,25% για το κλιμάκιο 200.000 – 300.000 ευρώ, η οποία καταλήγει προοδευτικά σε συντελεστή 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εξεταστεί σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα και οι τελικές αποφάσεις θα έχουν τη σφραγίδα των πολιτικών αρχηγών.

Eλενα Λάσκαρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.