Ολοκληρώθηκε η ΚΟ – Εμμένει στις θέσεις της – Πετάει το μπαλάκι στην τρόικα

ΔΗΜΑΡ: Παραμένει ανοιχτό το θέμα των εργασιακών αλλαγώνΟλοκληρώθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ η οποία εξέτασε τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη θέση της στο να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο θέμα των εργασιακών στο πακέτο της συμφωνίας και πετάει το μπαλάκι των αλλαγών στην τρόικα. Θέση του κόμματος παραμένει ότι αν και έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές σε πολλά σημεία, δεν έχει γίνει καμία υποχώρηση από την τρόικα στα θέματα των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ψηφίσει το πακέτο όταν έρθει στη Βουλή.

Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται να διαφωνεί με την τελική πρόταση για τα εργασιακά, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο πιέζει ώστε όλα να κλείσουν εντός της ημέρας, αφού στην ομάδα εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, οι εταίροι θα πρέπει να ενημερωθούν πως το πακέτο οριστικοποιήθηκε.

Η τρόικα έχει δεχθεί τις εξής βελτιώσεις για τα εργασιακά: Το ανώτατο όριο αποζημίωσης για όσους εργάζονται για πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη να είναι 12 μισθοί και για τα επιπλέον έτη (πέραν των 16 ετών) να υπάρχει ένα επιπλέον ποσό έως 2.000 ευρώ. Επίσης, ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση αυξήθηκε στους τέσσερις μήνες από τρεις.

Επίσης η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Φ. Κουβέλης: «Όταν παίρνεις πολιτικές αποφάσεις, παίρνεις και αντίστοιχα ρίσκα…»
Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, περιγράφοντας το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μιλούσαν για ατμόσφαιρα «αρραγούς μετώπου» και σύμπλευσης με την «γραμμή» Κουβέλη, που εξέφρασε τη θέση ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανυποχώρητη στο θέμα των εργασιακών.

Μάλιστα, ο βουλευτής κ. Οδυσσέας Βουδούρης επεσήμανε στο «Βήμα» ως αξιοσημείωτη την απάντηση που έδωσε ο κ. Κουβέλης όταν ρωτήθηκε από βουλευτές για το ενδεχόμενο η άλλη πλευρά, η Τρόικα, να μην δεχτεί τις ενστάσεις γύρω από τα εργασιακά. «Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε: «Όταν παίρνεις πολιτικές αποφάσεις, παίρνεις και αντίστοιχα ρίσκα …». Επίσης, ο κ. Κουβέλης διατύπωσε καθαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι αν έρθουν στη Βουλή τα μέτρα σε ένα άρθρο, περιλαμβανομένων και των εργασιακών αλλαγών που προτείνει η Τρόικα, τότε, είπε, «εμείς δεν τα ψηφίζουμε».

Στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στο Β’ όροφο της Βουλής, – όπου συνεδρίασε η κοινοβουλευτική Ομάδα – βρίσκονταν ως αργά το βράδυ τα δυο στελέχη της που έχουν επιφορτισθεί με τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων, οι κ.κ.Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, είχαν εκτενή συζήτηση με τον επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου, στον οποίο, ενόψει της συνεδρίασης του Euro Working Group, ανέλυσαν διεξοδικά τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και τις ενστάσεις της για τα εργασιακά. Επεσήμαναν ότι η ΔΗΜΑΡ ζητά την αποσύνδεση του εργασιακού από την εκταμίευση της δόσης και ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους για το ότι κρίνουν ως μείζονος σημασίας το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων με καθολική ισχύ ενώ δεν αποδέχονται το θέμα της νομοθέτησης από το κράτος του κατώτατου μισθού με «κομμένα» ακόμα και τα επιδόματα.

Πέραν των διαβουλεύσεων σε κυβερνητικό επίπεδο και με το οικονομικό επιτελείο, οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ είχαν άτυπη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και μέλη του νομικού της τμήματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κουβέλη και Σταμάτη με Βενιζέλο

Στο μεταξύ, επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, και τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, για την προσπάθεια βελτίωσης στα εργασιακά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετέδιδαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης ότι η συμφωνία με την τρόικα, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις των εργασιακών, θα έλθει στη Βουλή ενιαία, σε ένα άρθρο. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το «σπάσιμο».

Άρα η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να απέχει της ψηφοφορίας για τις αλλαγές στα εργασιακά.

ΔΗΜΑΡ κατά Στουρνάρα

«Αδειάζει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα η ΔΗΜΑΡ για τους χειρισμούς του επί του ζητήματος των εργασιακών και για την αναφορά του ότι «το πακέτο έχει κλείσει».

Το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, παρά τις νέες εξελίξεις από τις αλλαγές στα εργασιακά, που εμφανίζονται ως υποχώρηση της τρόικας, επιμένει να θεωρεί ότι οι μεταβολές αυτές δεν αποτελούν αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας.

Όπως λένε από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, «για μας παραμένει ως κρίσιμο να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ο ορισμός από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει από τις 18:00, της Τετάρτης στη Βουλή ενώ θα είναι «κλειστή» για τον Τύπο.

Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει ως βεβιασμένες τις κινήσεις και τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, με δεδομένο ότι η Αγ. Κωνσταντίνου θέλει να φτάσει η υπόθεση για τα εργασιακά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Επιζητούν να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και την ηγεσία της ΕΕ η απαίτηση να απεμπλακεί το ζήτημα των εργασιακών από το πακέτο μέτρων και την δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στο «Βήμα» το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ κ. Σάκης Παπαθανασίου, όταν επικοινωνήσαμε για να μάθουμε ποια είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ, μετά τις νέες εξελίξεις από τις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά.

Ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε: «Δεν θεωρούμε βάση για συζήτηση αυτές τις αλλαγές που επήλθαν. Εμείς διαφωνούμε. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις συζητήσεις. Ζητάμε την απόσυρση των εργασιακών και να μη συνδεθούν με τα άλλα μέτρα που θα ψηφισθούν και με τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Πιστεύουμε ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στην Ευρώπη για διαπραγμάτευση. Και η κυβέρνηση πρέπει να το χρησιμοποιήσει».

Επιπλέον, είναι προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να θεωρηθεί ότι η άρνησή της στην ψήφιση των εργασιακών ενέχει «μικροκομματική διάσταση» και ότι προς αποφυγή του πολιτικού κόστους ελίσσεται για να βρεθεί δίοδος ώστε να μην πάρει επάνω της το «αντεργατικό στίγμα».

Γι αυτό, προβάλλει ως προτεραιότητά της «να σωθούν τα εργασιακά δικαιώματα» και σε δεύτερο πλάνο ζητά, αν έρθουν προς ψήφιση εργασιακές μεταβολές με τις οποίες διαφωνεί, αυτές να κατατεθούν στη Βουλή ξεχωριστά από το πακέτο μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει η αναφορά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Μπίστη, τον οποίο ενημέρωσε, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, για τις αλλαγές στα εργασιακά, μετά τις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην ενημέρωση προς τη ΔΗΜΑΡ για τις νέες εξελίξεις γύρω από το εργασιακό, είχε σημειώσει: «Εγώ μίλησα με τον Νίκο Μπίστη στη ΔΗΜΑΡ και ο υπουργός Εργασίας μίλησε με τον Φώτη Κουβέλη, τους ενημερώσαμε για τις νέες εξελίξεις».

Ο κ. Μπίστης, με τον οποίο επικοινώνησε το «Βήμα», απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας την επιλογή του κ. Στουρνάρα να επικοινωνήσει μαζί του για να ενημερώσει τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Μπίστης περιορίστηκε να δηλώσει στο «Βήμα» ότι «το κανάλι επικοινωνίας της κυβέρνησης με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη περνά μέσα από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη και τον Σάκη Παπαθανασίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε αυτά τα δυο στελέχη για τις αλλαγές που επήλθαν στα εργασιακά κατά τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα.

Από την Αγ. Κωνσταντίνου σχολίαζαν ως «άτυπη» και «ανεπίσημη» την επικοινωνία του κ. Στουρνάρα. Ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ διείδαν στην κίνηση του υπουργού την «αγωνία» του να υπάρξει διέξοδος και συμφωνία, ενώ άλλα στελέχη από το ηγετικό επιτελείο επεσήμαιναν ότι ο υπουργός «οφείλει να ξέρει τις διαδικασίες και να μην τις προσπερνά…».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.