Οι κανόνες του παιχνιδιού, η τυχαία ανακάλυψή του και η τεράστια επιτυχία του

Όλα ξεκίνησαν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, όταν μαθητές εμπνεύστηκαν το “Run and Out”, προκειμένου να δοκιμάσουν κάτι νέο και διαφορετικό, το οποίο θα τους επέτρεπε να αθληθούν, αλλά παράλληλα να συναγωνιστούν μεταξύ τους, διασκεδάζοντας!

Ενώ οι μικροί μαθητές έκαναν δειλά βήματα, το παιχνίδι απέκτησε πολλούς θαυμαστές και βραβεύεται από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης “Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Το άθλημα προέκυψε το 2009, σχεδόν τυχαία, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής . Οι μαθητές μαζί με τον καθηγητή τους, Μιχάλη Μερτζιανίδη, δημιούργησαν το  Run and Out”, παίζοντας ένα συνδυασμό αθλημάτων με κανόνες που διαμορφώθηκαν σταδιακά με τις παρεμβάσεις και τις υποδείξεις όσων συμμετείχαν στο παιχνίδι.

Ο πρώτος αγώνας του σχολείου είχε ένθερμο κοινό 1.000 ατόμων και στην πορεία διαδόθηκε και σε άλλα σχολεία της πόλης, όπου διδάχθηκαν οι κανονισμοί και μετατράπηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, κύριο παιχνίδι των μαθητών εντός και εκτός του σχολικού προαυλίου.


Run and Out από fon1972

Οι κανόνες του παιχνιδιού
Οι δύο ομάδες κατεβάζουν αρχικά 12 παίκτες στο γήπεδο. Η κάθε μία παίζει μία φορά άμυνα και μία επίθεση και αυτό ολοκληρώνει ένα game (σύνολο παιχνιδιού, τρία games). Σκοπός των επιθετικών είναι να τρέξουν όλη την απόσταση από τη μία γωνία του γηπέδου στην άλλη (σε τετράγωνο) για να κάνουν run, ενώ της άμυνας να τους ”κάψει” και να τους βγάλει εκτός (out).

Σε κάθε γωνία υπάρχουν βάσεις (σύνολο τέσσερις), που αποτελούν ασφάλεια για την επίθεση, ενώ η άμυνα προσπαθεί να κάψει τους επιθετικούς είτε ακουμπώντας την μπάλα σε βάση, την ώρα που οι επιθετικοί τρέχουν πάνω στις γραμμές, είτε χτυπώντας τους με αυτήν.

Η γενική ιδέα είναι αυτή, καθώς η ευρηματικότητα των μαθητών έχει προσθέσει από μόνη της διάφορες στρατηγικές και κόλπα, που το κάνουν ακόμα πιο θεαματικό.

”Μοιάζει με το σκάκι αλλά τα παιδιά πρέπει να τρέξουν πολύ και να τοποθετηθούν στο χώρο με εξυπνάδα και εγρήγορση” τονίζει ο δάσκαλος Φυσικής Αγωγής, κ. Μερτζιανίδης.

Σκοπός όλων είναι να διαδοθεί στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα σε πρώτη φάση και γιατί όχι και στο εξωτερικό.

Πηγή φωτογραφίας: Run and Out

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.