Στόχος της Εφορίας είναι η είσπραξη 2 δισ. ευρώ εντός του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο

Πλειστηριασμοί για χρέη προς το ΔημόσιοΣτα άκρα φθάνει η Εφορία βγάζοντας στο σφυρί εκατοντάδες ακίνητα (κατοικίες, αποθήκες, οικόπεδα) φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, μετά τις αυστηρές εντολές του υπ. Οικονομικών για ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μόνο στο λεκανοπέδιο αναμένεται «να βγουν στο σφυρί» περίπου 260 ακίνητα που έχουν ήδη κατασχεθεί. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 12 πολυτελείς κατοικίες στη Γλυφάδα, 18 στην Κηφισιά, 20 ακίνητα στο Μαρούσι, 10 στο Χαλάνδρι και άλλα περίπου 200 ακίνητα στην Αθήνα.

Σειρά για πλειστηριασμούς παίρνουν χιλιάδες άλλα ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, με αιχμή του δόρατος τα περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν εντοπισθεί να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα σε τουριστικές περιοχές και κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Tα δύο έγγραφα: Μόνο από μία μεγάλη Εφορία της Αττικής «βγαίνουν στο σφυρί», και μάλιστα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, διαμερίσματα, αποθήκες και οικόπεδα δύο οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χ

Tα δύο έγγραφα: Μόνο από μία μεγάλη Εφορία της Αττικής «βγαίνουν στο σφυρί», και μάλιστα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, διαμερίσματα, αποθήκες και οικόπεδα δύο οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη την περίοδο 2002-2011 ύψους 31.610 ευρώ ο ένας και 663.985 ευρώ ο άλλος

Το γεγονός ότι με ντιρεκτίβα του υπουργείου άρχισαν να «πέφτουν βροχή» από τα δικαστικά τμήματα των Εφοριών οι εντολές αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτων αποκαλύπτεται από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος». Σύμφωνα με αυτά, μόνο από μία μεγάλη Εφορία της Αττικής «βγαίνουν στο σφυρί», και μάλιστα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, διαμερίσματα, αποθήκες και οικόπεδα δύο οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη την περίοδο 2002-2011 ύψους 31.610 ευρώ ο ένας και 663.985 ευρώ ο άλλος.

Τα δύο έγγραφα
Η πρώτη περίπτωση αφορά οφειλέτη που χρωστά φόρο εισοδήματος, ΕΤΑΚ για το ακίνητο, πρόστιμα της Πολεοδομίας για αυθαίρετη δόμηση, ακόμα και κλήσεις της Τροχαίας. Η Εφορία προχωρεί σε πλειστηριασμό δύο αποθηκών του υπογείου πολυκατοικίας, από τις οποίες η μία έχει επιφάνεια 26,20 τ.μ. και η άλλη 19,30 τ.μ. Ως ημερομηνία πλειστηριασμού έχει οριστεί η 7η Νοεμβρίου 2012.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά οφειλέτη – διαχειριστή εμπορικής εταιρείας που χρωστά από το 2002 φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις στα βιβλία του, φόρους από περαίωση εκκρεμών υποθέσεων, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης του 2011. Για τον συγκεκριμένο οφειλέτη η Εφορία βγάζει σε πλειστηριασμό ένα διαμέρισμα επιφάνειας 127,05 τ.μ. μαζί με μία ισόγεια θέση στάθμευσης αυτοκινήτου εμβαδού 14,20 τ.μ. και μία αποθήκη 14,50 τ.μ. Ο πλειστηριασμός των παραπάνω ακινήτων θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου 2012.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν μπει στο στόχαστρο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών πάνω από 78.000 οφειλέτες, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, εκμισθωτές ακινήτων και καταθέτες, όπως προκύπτει από τους καταλόγους με τους οφειλέτες που συνέταξαν οι 13 μεγαλύτερες Εφορίες της Αττικής.

Στη λίστα περιλαμβάνονται φορολογούμενοι με εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα, εμπορικές επιχειρήσεις και ενοίκια, πολυτελή διαβίωση και υψηλή περιουσιακή κατάσταση οι οποίοι χρωστούν στην Εφορία πάνω από 3.000 ευρώ και που τώρα απειλούνται με πλειστηριασμούς ακινήτων, κατασχέσεις αυτοκινήτων, ενοικίων και άλλων αμοιβών και εσόδων από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, η Εφορία αποστέλλει στον κάτοχο του ακινήτου το ειδοποιητήριο κατάσχεσης. Το προς κατάσχεση ακίνητο επιλέγεται με τέτοιον τρόπο ώστε αν ο οφειλέτης εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού.

Σε περιπτώσεις κατάσχεσης ακινήτων τα οποία αποφέρουν εισόδημα από μισθώματα, γίνεται ταυτόχρονα και κατάσχεση των μισθωμάτων στα χέρια του ενοικιαστή στο σύνολό τους ή κατά ποσοστό αυτών με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής. Οταν οι οφειλέτες είναι επιτηδευματίες επιλέγεται η κατάσχεση απαιτήσεών τους στα χέρια τρίτων.

Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου και αν ο οφειλέτης δεν προσέλθει να τακτοποιήσει τα χρέη του, ο προϊστάμενος της Εφορίας εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας. Στο μεταξύ, ο οφειλέτης μπορεί ύστερα από αίτησή του να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης.

Μαζικές διαταγές πληρωμών σε επιχειρήσεις και Ταμεία
Κατάσχεση μισθών και συντάξεων

Θα παρακρατούνται από τις αποδοχές τα ποσά των οφειλών από κάθε είδους φόρο, τέλη, εισφορές, ακόμα και από κλήσεις της Tροχαίας

Κυνηγητό έχει εξαπολύσει η Eφορία και στους μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν μικρές οφειλές (πάνω από 300 ευρώ) με μαζικές διαταγές πληρωμών στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, με τα οποία τους ζητά να παρακρατήσουν από τις αποδοχές τα ποσά των οφειλών από κάθε είδους φόρο, τέλη, εισφορές, ακόμα και από κλήσεις της Tροχαίας.

Σταδιακά τα ειδοποιητήρια για κατασχέσεις εισοδημάτων θα αποσταλούν σε όλους όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για τακτοποίηση των οφειλών, επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι οι εντολές του υπουργείου είναι σαφείς: για μικρού ύψους οφειλές να επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων (μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων κ.ά.) αντί της κατάσχεσης ακινήτων.

Σύμφωνα με τους εφοριακούς οι διαταγές πληρωμών εις χείρας τρίτων (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων κ.ά.) θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα καθώς αναμένεται αύξηση του αριθμού των οφειλετών λόγω αδυναμίας πληρωμής του εκκαθαριστικού για το φόρο εισοδήματος και του τέλους των ακινήτων.

Με βάση το νόμο και τις εντολές που έχουν λάβει οι εφορίες προχωρούν σε κατάσχεση του 25% του μισθού, της σύνταξης, ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως. Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Λογαριασμοί
Πέραν των κατασχέσεων αποδοχών, η εφορία προχωρά σε άνοιγμα τραπεζικών καταθετικών λογαριασμών και κατάσχεση των χρημάτων φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Ο νόμος προβλέπει άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για την ικανοποίηση του Δημοσίου που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του οφειλέτη του και για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίησή του.

Ακόμα και σε περιπτώσεις δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, επιβάλλεται άμεσα κατάσχεση στον ίδιο δεσμευθέντα από την εφορία ή το ΣΔΟΕ ή άλλη αρχή τραπεζικό λογαριασμό, πριν την άρση της δέσμευσης και ζητείται από το αρμόδιο όργανο η έγκριση της άρσης της δέσμευσης μέχρι του ύψους του ποσού της κατάσχεσης προκειμένου να εισπράττεται το εν λόγω ποσό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κώστας Αντωνάκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.