Νέα σύσκεψη των τριών εταίρων αύριο - Αγώνας δρόμου ως τις 12 ΝοεμβρίουΝέα συνάντηση θα έχουν στις 3 το μεσημέρι, στη Βουλή, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.

«Πρέπει να τρέξουμε αν θέλουμε τη δόση», σημείωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και περιγράφοντας το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση έως τις 12η Νοεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, που θα έχει ως αντικείμενο την απόφαση για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, ο κ. Σαμαράς θέλει μέχρι τη 12η Νοεμβρίου:

  • Να έχει επικυρώσει τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες που περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα της τρόικας.
  • Να έχει ψηφίσει στη Βουλή τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές μας.
  • Να έχει πετύχει συμφωνία με την τρόικα και ακολούθως να έχει «περάσει» από τη Βουλή τις αλλαγές στα εργασιακά.

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι προφανώς η επίτευξη συμφωνίας στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, αύριο πιθανότατα, ο κ. Σαμαράς θα έχει νέα σύσκεψη με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη προκειμένου να «κλείσει» και το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά, έτσι ώστε αμέσως να ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή των σχετικών αλλαγών (όπως θα συμβεί και με τα δημοσιονομικά μέτρα) προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που τίθενται κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζαν χθες ότι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι κυβερνητικοί εταίροι του θα προτάξουν το εθνικό συμφέρον και θα αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα καταβολής αυτής της δόσης, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει να έχει «κλειδώσει» τα μέτρα μέχρι την Παρασκευή, ημέρα συνεδρίασης των τεχνοκρατών του Eurogroup (euroworking group).

Στη συνέχεια θα περιμένει το θετικό μήνυμα που θα εκπέμψουν μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 του μηνός, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι ουσιαστικά θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μετά από αυτό το «σήμα» θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ και στις 12 Νοεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν για την καταβολή του ποσού-μαμούθ στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.