Η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί από το Eurogroup το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες, θα γίνουν οι πρώτες διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών για το περιεχόμενο της συνολικής απόφασης.

Διαβεβαιώσεις

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι εταίροι έχουν πλήρη επίγνωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας διαβεβαιώνοντας ότι η προετοιμασία που γίνεται έχει καταληκτικό ορίζοντα τα μέσα του επόμενου μήνα. Την ίδια άποψη συμμερίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματισμένη επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είναι για τις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στην εν λόγω συνεδρίαση θα ληφθούν, κατά πάσα πιθανότητα, οι αποφάσεις, χωρίς πάντως να αποκλείεται και έκτακτη σύνοδος εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό ότι στη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου μπορεί να ληφθούν αποφάσεις και για τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας σε ένα συνολικό «πακέτο», το οποίο διευκολύνει πολιτικά τη γερμανική κυβέρνηση η οποία θα πάει μία και όχι τρεις φορές στο Κοινοβούλιο για έγκριση της στήριξης. Ωστόσο, προϋπόθεση για λήψη απόφασης που θα αφορά και τις τρεις χώρες είναι μέχρι τότε να έχει συμφωνηθεί το περιεχόμενο του Μνημονίου για τη στήριξη της Κύπρου και να έχει υποβάλει σχετικό αίτημα δημοσιονομικής στήριξης και η ισπανική κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν το σκέπτεται.

Άμεση καταβολή

Από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για την Ελλάδα, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί 36,5 δισ. ευρώ, γιατί στη δόση του Ιουνίου δεν είχαν δοθεί 5 δισ. ευρώ λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα) θα γίνει άμεσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει δήλωση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία θα αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επίσης θα ενθαρρύνονται η κυβέρνηση και η Τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα το συντομότερο, ώστε να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση και να έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή τους για τη λήψη συνολικής απόφασης.

Επιμήκυνση και «κούρεμα»

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών, αξιωματούχων της ευρωζώνης, της ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ για τα επιμέρους ζητήματα της ελληνικής στήριξης, όπως η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και κυρίως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα του χρέους, όπου το ΔΝΤ επιμένει για περαιτέρω «κούρεμα». Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν την αναβολή της εξέτασής του για αργότερα. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει το «πακέτο» της απόφασης για την Ελλάδα να περιοριστεί στην εκταμίευση της επόμενης δόσης και στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.