Μοναδική πρόκληση η κρίση Aισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει σύντομα την επόμενη δόση εμφανίσθηκε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο της International Herald Tribune, απ’ όπου δήλωσε ότι μέσα σε ένα χρόνο από τώρα η χώρα μας θα αποτελεί “μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας”.

Ο πρωθυπουργός είπε πως όταν ήλθε στην επιφάνεια η ελληνική κρίση αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι διεθνώς την αντιμετώπισαν ως “παράδειγμα προς αποφυγήν” για να συμπληρώσει:

“Εμείς σήμερα αντιμετωπίζουμε την κρίση ως μια μοναδική πρόκληση, κάνοντας όλα εκείνα που θα απελευθερώσουν τον δυναμισμό μας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας”.

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για 5 προκλήσεις που έχει μπροστά της χώρα, προκειμένου να κινηθεί προς τα εμπρός, να διορθώσει τα λάθη και να δει πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον. Ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη:

  • Να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον αναξιοποίητο πλούτο και τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα
  • Να ανακτήσουμε ξανά την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς
  • Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα
  • Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής
  • Κάθε κίνηση από δω και μπρoς να τροφοδοτεί την ελπίδα και να εξουδετερώνει τα όσα πυροδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.

“Η Ελλάδα -είπε ο Αντώνης Σαμαράς- σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση, που της είναι απαραίτητη για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, για να καλύψει τις οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα, για να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία, που σήμερα ζητάει σαν γη έρημη τη βροχή αυτής της ρευστότητας. Ταυτόχρονα, η επόμενη δόση είναι κρίσιμη γιατί θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα κατορθώνει να σταθεί όρθια και απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, η ‘δραχμοφοβία’ “.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι “με τις τράπεζες επανακεφαλαιοποιημένες, με τις οφειλές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα εξοφλημένες και με την κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, να έχει πλήρως ξεπεραστεί, η ψυχολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα αλλάξει δραστικά”.

Αναφερόμενος στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει μια ισχυρή λαϊκή συναίνεση που υποστηρίζει τις μεγάλες, αναγκαίες, διαρθρωτικές αλλαγές”.

Κάνοντας αναφορά στη στάση των εταίρων, δήλωσε πως “για πρώτη φορά, όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι, όλο και πιο κατηγορηματικά, ποντάρουν στην επιτυχία της Ελλάδας και δεν προεξοφλούν την αποτυχία της, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα”.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές δυσκολίες, επισήμανε όμως πως τα χειρότερα έχουν περάσει και δήλωσε πως “μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα δεν θα είναι μια ‘σύγχρονη τραγωδία’, όπως την παρουσίαζαν σχεδόν όλοι μέχρι πρόσφατα, θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας”.

Σημείωσε, μάλιστα, πως αυτή η επιτυχία δεν θα είναι μόνον ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή γιατί -όπως ανέφερε- “αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει- και θα πετύχει- τότε κανείς δεν θα αμφισβητήσει και τη δυνατότητα της Ευρώπης να πετυχαίνει, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της και να βγαίνει πιο δυνατή και πιο ενωμένη”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε πως η αναπτυξιακή αναγέννηση της Ελλάδας με ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή θα γίνει παράδειγμα διεθνώς και πρόσθεσε:

“Από παράδειγμα προς αποφυγήν, θα γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση. Μέχρι πρόσφατα, κάποιοι σκέπτονταν να μας θυσιάσουν ως ‘Ιφιγένεια’. Τώρα όλο και περισσότεροι ποντάρουν στην επιτυχία μας. Στο χέρι μας είναι πια να μη τους διαψεύσουμε”.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.