Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Στουρνάρα-Τρόικας

http://img.protothema.gr/6536647B55844500C039429E841A15DF.jpgΣτα αλλεπάλληλα ραντεβού των τελευταίων ημερών μεταξύ της Τρόικας και του οικονομικού επιτελείου κατεβλήθη, από την πλευρά των κυρίων Στουρνάρα και Σταϊκούρα, προσπάθεια για να αμβλυνθεί η πίεση προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι απαιτήσεις της Τρόικας όμως, τουλάχιστον όσον αφορά στο πακέτο μέτρων ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών, οδήγησε στο να «κλειδώσουν» μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 (από 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού).

Προς επιβεβαίωση μάλιστα του ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις συζητήσεις με την Τρόικα, αποκάλυψε ότι στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2012 η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στη σημερινή νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα θα επιχειρηθεί να «κλείσουν» τα νέα οικονομικά μέτρα του 2013 αλλά και τα μακροοικονομικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία θα εξαρτηθεί το πόσο σκληρά θα είναι τα επόμενα μέτρα.

Το νέο βασικό σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν Τρόικα και κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 0% για το 2013, για το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% (αντί 4,5% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού), 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 (προφανώς αν αποφασιστεί η επιμήκυνση).

Μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης θα έχουν κλείσει μόνο τα διαρθρωτικά μέτρα. Μετά η Τρόικα θα επιστρέψει για να καθορίσει και τις επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που θα πρέπει να καλυφθούν αν δοθεί επιμήκυνση. «Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα 18 δισ. ευρώ» έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών «ενώ ο στόχος για πλεόνασμα 4,5% μετατεθεί από το 2014 στο 2016 επαρκούν τα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ».

 

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.