Στόχος να σταματήσουν απώλειες 400 εκατ. ετησίως για τα ταμεία

Καμία ταφή χωρίς συμβολαιογραφική πράξη από το 2013Ο συμβολαιογράφος αναδεικνύεται ως πρόσωπο κλειδί στην προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο των συντάξεων και στην εξοικονόμηση περίπου  400 εκατομμυρίων ετησίως που σπαταλώνται σε παράνομα εισπραχθείσες συντάξεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 προ της έκδοσης αδείας ταφής θα απαιτείται η σύνταξη από συμβολαιογράφο  «πράξης εμφάνισης και δήλωσης του θανάτου» του συνταξιούχου. Αντίστοιχη πράξη θα απαιτείται για το γάμο αλλά και το διαζύγιο του ασφαλισμένου.

Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα επιβάλλεται η συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης αυτών των μεταβολών στην ζωή των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με στόχο την άμεση ενημέρωση των ασφαλιστικών ταμείων και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας που παρατηρούνται επί δεκαετίες στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το νέο σύστημα πιστοποίησης των μεταβολών, ονομάζεται από το υπουργείο Εργασίας «Αριάδνη», επιδιώκοντας να ελέγξει το κουβάρι, «το μίτο» της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης παρουσιάζοντας το νέο σύστημα ενημέρωσης των ταμείων υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην γέννησή του, έχει ελάχιστο κόστος και τεράστια οικονομική και κοινωνική ωφέλεια.

Το κόστος σύνταξης των πράξεων αυτών – περίπου 40 έως 50 ευρώ κατά περίπτωση- θα επιβαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο μόνο στις περιπτώσεις δήλωσης θανάτου του συνταξιούχου. Στις περιπτώσεις γάμου και διαζυγίου θα επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.

Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη της πράξης θα ενημερώνει ηλεκτρονικά το κεντρικό σύστημα των συμβολαιογράφων για τις μεταβολές και στη συνέχει ο διαχειριστής του συστήματος θα αποστέλλει – επίσης ηλεκτρονικά – τα στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική διακυβέρνηση των ταμείων), στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στην γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της δεύτερης απογραφής των συνταξιούχων που έγινε τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν αναπόγραφους περίπου 55.000 άτομα.

Το υπουργείο εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στις 30.000 τις επόμενες ημέρες όταν θα διακοπεί η σύνταξη και θα υποχρεωθούν πολλοί από αυτούς να προσέλθουν στο αντίστοιχο ασφαλιστικό ταμείο. Ωστόσο ο κ. Βρούτσης επιμένει ότι το τελικό ποσό των ετήσιων απωλειών για τα ταμεία από παράνομες συντάξεις θα φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι απογραφή βρίσκεται σε εξέλιξη και στα ταμεία αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) και αγροτών (ΟΓΑ).

Το επόμενο διάστημα θα ελεγχθούν κατά πόσο καταβάλλονται σε δικαιούχους, οι συντάξεις χηρείας και αγάμων θυγατέρων.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι η απόφαση είναι «παράλογη και ακατανόητη» γιατί:

– Οι απογραφές των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου έχουν ήδη επικαιροποιηθεί, ενώ του ΟΓΑ ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου.

– Το έργο των δημοτολογίων και ληξιαρχείων έχει μηχανοργανωθεί και μπορεί με βάσει τον νόμο 3996/2011, άρθρο 81, να προβλεφθεί η υποχρέωση όλων των ληξιαρχείων της χώρας να αποστέλλουν αμέσως, με ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στα ασφαλιστικά ταμεία όλες τις ληξιαρχικές πράξεις που εκδίδου.

– Έχει ήδη προκηρυχθεί το έργο του Εθνικού Ληξιαρχείου, στο οποίο θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται άμεσα όλες οι νέες και οι υφιστάμενες ληξιαρχικές πράξεις, οι οποίες δηλώνονται ή έχουν δηλωθεί στα τοπικά ληξιαρχεία της χώρας.

Το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και να υπάρξει άμεση πρόβλεψη για διασύνδεση του Εθνικού Ληξιαρχείου, του Εθνικού Δημοτολογίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε να ενημερώνονται on-line για όλες τις μεταβολές που προκύπτουν, επισήμανε.

To KKE σε ανακοίνωσή του αναφέρει:  «Το άθλιο φαινόμενο των συντάξεων- ”μαϊμού”, που είναι δημιούργημα της αστικής τάξης και των κομμάτων της, ανασύρεται τώρα από τα ντουλάπια και αξιοποιείται για να αποπροσανατολίσει τον λαό, ότι η κρίση και η επίθεση στα δικαιώματά του γίνεται, τάχα, επειδή υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και όχι επειδή κάνουν ό,τι μπορούν για να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση του καπιταλισμού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.