Ανακοίνωση του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης

Εστίαση: Το ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%, ο τζίρος μειώθηκε στο 40%

Κατά 40% μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Εναν χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), τονίζει ότι:
§ H απώλεια τζίρου ξεπέρασε το 40%.
§ 4.000 καταστήματα έκλεισαν και 30.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν.
§ Η φοροδιαφυγή εκτινάχθηκε στα ύψη και κυριάρχησε η ανασφάλιστη εργασία.
§ Τα έσοδα του Κράτους σε ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν σημαντικά.

Και επισημαίνουν ότι: «Αρμόδια στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημοσίως αναγνωρίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λάθος.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προεκλογικά για μείωση του συντελεστή στο 9%. Με μεγάλη αγωνία για το μέλλον του Κλάδου μας περιμένουμε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%».

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ξανά, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όλες οι τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, με παρόμοια ή αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, συνεχίζουν να έχουν ΦΠΑ από 5.5% – 10% γιατί οι κυβερνήσεις τους έχουν αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης και για τις ίδιες τις χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.