Το τακούνι στιλέτο είναι ένας  τύπος τακούνιου σε γυναικεια γόβα η μπότα. Το τακούνι αυτό είναι μακρύ και λεπτό και το όνομά του  φέρεται από το  σχήμα του στιλέτου, το οποίο ήταν  φόρεμα για την ανώτερη κοινωνία του 17ου αιώνα.

Ο όρος στιλέτο έχει περισσότερο να κάνει και με το σχήμα της φτέρνας, απ΄ότι με το ύψος του τακουνιού. Οι γυναίκες που φορούν τακούνια  στις έξι ίντσες  κάνουν τα πόδια τους να φαινονται  μακρύτερα και τονίζουν το σχήμα της γάμπας τους. Δυστυχώς, η συχνή χρήση αυτου
του είδους υποδημάτων   μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά ορθοπεδικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Προβλήματα που συνδέονται με ψηλά τακούνια.
Τα Ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή οσφυαλγία Τα ψηλά τακουνια εξωθουν το σώμα προς τα εμπρός με αποτέλεσμα η λεκάνη και κατ’ επέκταση η σπονδυλική στήλη να υπερφορτώνονται και σε πολύωρη φόρτιση να προκαλούν χαμηλή οσφυαλγία  (low back pain) το γνωστό Λουμπάγκο.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη αρθρίτιδα στο γόνατο. Επειδή η χρηση τους προκαλεί αφύσικη στάση φέρωντας την σπονδυλική στήλη  την λεκάνη και τα ισχία προς τα εμπρός ,προκαλείται ανώμαλη φόρτιση  στο εσωτερικό του γονάτου,συμβάλλοντας στην πρόωρη φθορά του χόνδρου που έχει σαν αποτέλεσμα  την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας.

Τα τακούνια στιλέτο μπορούν  να προκαλέσουν ρίκνωση των μυών της γάμπας οι μύες της γάμπας γίνονται κοντύτεροι με την υπερβολική χρήση ψηλών τακουνιών και μπορούν να προκαλέσουν  Τενοντίτιδα του αχιλλείου τένοντα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μετά από τη χρήση ψηλών τακουνιών περπατήσουμε ξυπόλυτοι η χρησιμοποιήσουμε παπουτσια με κοντό η  καθόλου τακούνι.

Τα  ψηλά τακούνια αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη νευρινώματος.το νευρίνωμα ανευρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του άκρου πόδα και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που εξασκείτε πάνω στο νεύρο από την αφύσικη φόρτιση που προκαλούν τα υποδήματα με ψηλά τακούνια.η συχνή πίες η προκαλεί φλεγμονή στο νεύρο ερεθισμό αυτου και σε χρόνιες καταστάσεις μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν σφυροδακτυλία ( hammertoes). Όταν το πόδι συμπιεστεί σε ένα μικρό χώρο, τα δάκτυλα πρέπει να λυγίσουν  και να διπλώσουν για να χωρέσουν στο στενό πρόσθιο μέρος του υποδήματος,  Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να μεινουν  σταθερά στη θέση αυτή, να γίνουν ακαμπτα και να δημιουργηθεί η σφυροδακτυλία Κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή  που  αντιμετωπίζεται χειρουργικώς και που καθηλώνει την ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας και καθημερινότητας.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν κάλους Οι κάλοι είναι η υπερανάπτυξη της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεση και της τριβής Η συμπιέση του μπροστινόύ μέρος του ποδιού σε ένα μικρό παπούτσι θα συμβάλει στην ανάπτυξη των κάλων στις κορυφές των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του βλαισσού μεγάλου δακτύλου (το γνωστό Κότσι) Αν και τα ψηλά τακούνια δεν είναι το απομονωμένο αιτίο για  το κότσι  η αυξημένη πίεση στο μεγάλο δάκτυλο με την πάροδο του χρόνου θα συμβάλλει σε αυτό.

Τα ψηλά τακούνια  αυξάνουν την πιθανότητα  διαστρέμμάτων και κατάγματων .
Επειδή η βάδιση με ψηλά τακούνια είναι ασταθής οι πιθανότητες κακώσεων στατιστικά είναι αυξημένες λόγω αύξησης των πιθανοτήτων  πτώσης. Το Περπάτημα  πάνω σε 9-11 εκατοστά  τακούνια βλάπτει την ισορροπία και αυξάνει τις πιθανότητες για μια πτώση.

Το ύψος των τακουνιών που πρέπει να ενθαρύνουμαι να χρησιμοποιούνται για καθημερινή χρήση είναι μεταξύ 3-4 εκατοστών.Είναι το ιδανικό ύψος που επιτρέπει την σωστή κατανομή της φόρτισης μεταξύ πρόσθίου και οπισθίου άκρου πόδα  αποφορτίζει την ποδική καμάρα και δεν στρεσσάρει τον αχίλλειο τένοντα.

Η χρήση παπουτσιών στιλλέτο με τακουνι άνω των 6.5 εκατοστών φορτίζει το πρόσθιο μέρος του ποδιού ίσο με τρείς φορές το βάρος του σώματος και η χρήση αυτών των παπουτσιών για μεγάλο χρονικό διαστήμα  άνω αυτου του ύψους μπόρει να προκαλέσει την άναπτυξη πολλών χρόνιων προβλημάτων που παραπάνω διατυπώθηκαν.

Η χρήση των παπουτσιών στιλλέτο περιστασιακά και σε ειδικές περιπτώσεις δεν μπορει να συνδεθει με την αναπτυξη χρονίων προβλημάτων στον άκρο πόδα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΚΗΣ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.